Burun ve sinüslerdeki hücrelerden kaynaklanan ve en sık maksiler sinüste oluşan, kapalı bir boşluk içinde büyüyen, bu tümöral oluşumlar genellikle hemen semptom vermezler dolayısıyla hastaların doktora geç gelmesine ve bu nedenle genellikle ileri safhada yakalanması ve kötü sonuçlanan tümörlerdir.

BELİRTİLERİ

Hastaları doktora getiren başlıca şikayetler burun tıkanıklığı, burundan et ve doku çıkması, yanakta şişlik, genellikle sarı ya da yeşil renkli inatçı burun akıntısı, kötü kokulu burun akıntıları, burun kanamaları, şakak bölgesindeki ve gözlerin derininden gelen zamanla artma eğiliminde olan ve inatçı ağrılar, kendiliğinden diş kayıpları, gözün iç yanında şişlik ve bazen göz küresinin şekil değişiklikleri, görme bozuklukları ve yüzde asimetri olabilir. Kulak burun boğaz ve baş boyun cerrahına başvuran hasta genel muayene yapıldıktan sonra, özel aletlerle muayene edilir. Daha sonra şüpheli durumlarda hastalardan bu tümörlerin saptanmasında en yararlı yöntem olan sinüsün bilgisayarlı filmi istenir, gerekli görülen durumlarda özel bir film olan MR da istenebilir. Bu tümörlerin çok küçük bir alanda toplanmış olan göz, beyin, yüzün sinirleri, çene kemiği gibi çok önemli anatomik oluşumlara yakın komşuluğu nedeniyle önemi vardır.

TANI

Hekiminiz ve sizin vereceğiniz karara göre lokal yada genel Anestezi altında şüpheli tümöral oluşumdan örnek alınması gereklidir. Bu alınan dokunun incelenmesi ile bunun iyi-kötü huylu bir kitle olduğu, hangi dokudan kaynaklandığı, genel davranış biçimi ve tedavi şekil ve basamakları size anlatılacaktır.

TEDAVİ

Aksesuar sinüslerin malign tümörleri genellikle geniş cerrahi ve arkasından uygulanan radyoterapi ile tedavi edilmektedirler. Yapılan ameliyatın kapsamına göre bazen damak için destekleyici protezler, göz protezleri kullanılması gerekebilmektedir.

Bu tümörler ve tedavileri sonrasındaki sağkalım oranları, tümörün tipine bulunduğu yere göre ve yaygınlık derecesine (ne kadar erken doktora müracaat edilirse o kadar erken safhadadır) bağlı değişiklikler göstermektedir. %15 ile % 60 arasında değişen oranlardadır.

HAZIRLAYAN; Dr. Arif ŞANLI

KAYNAKLAR

Cummings Otolaringoloji, Baş ve boyun cerrahisi cilt 2 sayfa 1197–1215 Can Koç, Kulak burun boğaz, baş ve boyun cerrahisi, sayfa 745–67  

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.