Doğum sırasında Brakial Pleksus denilen omuzda koltuk altından geçen sinir grubunun zedelenmesine Doğumsal Brakial Pleksus yaralanması denir.

a) Nedenleri Brakial Pleksus, makat (ters) gelişli doğumlarda gövdenin ve boynun yana aşırı eğilmesi ile, baştan gelen doğumlarda ise dışarı çıkış sırasında başın ve boynun aşırı yana eğilmesi ile sinirlere uygulanan germe sonrası oluşabildiği gibi, doğum ağırlığı büyük, annenin kalçasına göre iri ve kafası büyük bebeklerde de oluşabilir.

b) Belirtileri

Bebeğin her iki kolunu eşit hareket ettirememesi,Etkilenen kolda renk değişikliği ve şişlik,Kıyafetlerini giydirirken etkilenen kolun giydirilmesinde zorluk, Yıkama sırasında etkilenen kol kaslarında hissedilen yumuşaklık,Kucağa alınırken bebeğin etkilenen kolunun kayması, tespit etmede zorluk,Etkilenen elin yumruk yapılamaması, parmak uzatılınca kavranmaması,Köprücük kemiği üzerinde tek taraflı şişlik,Daha büyük bebeklerdeki belirtiler (1 Ay ve sonrası),Elin ağza götürülememesi,Cisim ve oyuncakların hep tek elle kavranması,Yüzükoyun yatırıldığında etkilenen kolunu dışarıya çıkaramaması,Oturma dengesinin geç gelişmesi ve bebeğin etkilenen kol tarafına düşme eğilimi.

c) Tedavi ve ÖnerilerDoğum sırasında oluşan ve kolun fonksiyonlarını etkileyerek çocuğun ilerde kolunu kullanamaması ve diğer hareketlerde bozukluk yaratan brakial pleksus yaralanmasında erken teşhis, uygun cerrahi müdahale, erken rehabilitasyon ve Aile eğitimi çok önemlidir.Brakial Pleksus Yaralanmasının tedavisi için bazen sadece fizyoterapi yeterli iken bazen de cerrahi ve fizyoterapi beraber gerekebilir. Ameliyat gerekip gerekmediğine ileri tetkiklerle (Elektrofizyolojik inceleme ve Magnetik Rezonans inceleme) karar verilir. Cerrahi girişim yapılsa da yapılmasa da fizyoterapi uygulamaları çok önemlidir. Cerrahi yapılacak vakalarda ekip çalışması çok önemlidir .

Brakial Pleksus Yaralanmasında iyileşme en fazla 1-18 aylık dönemde görülür, bununla birlikte iyileşme; sinir zedelenmesinin tipine, şiddetine, erken ve uygun cerrahi girişime, erken başlanan rehabilitasyona, ekip çalışmasına, ailenin aktif olarak rehabilitasyona katılmasına bağlıdır.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.