Diyet Uzmanı Aydan Atasoy, diyabet hastalarının doktorlarına ve diyetisyenlerine danışmadan oruç tutmasının son derece sakıncalı olduğunu bildirdi.

Aydan Atasoy, diyabet hastalarının günlük yiyeceklerini 3 ana ve 3 ara toplam 6 öğünde tüketmelerinin uygun olduğunu belirterek, “Sık aralıklarla belirli miktarlarda besinleri tüketmek insülinin dengeli kullanılmasını sağlar. Öğün atlamak kan şekerinin çok düşmesine yani hipoglisemiye neden olabilir. açlık hissinin fazla olması bir sonraki öğünün miktarını artıracağından hiper glisemi dediğimiz kan şekerinin aşırı yükselmesine neden olur” dedi.

Diyetle kan şekeri regule edilen hastalarda oruç tutmanın ilaç ve insulin takviyesine geçişi çabuklaştırdığı gibi diyabete özgü komlikasyonların oluşumunu hızlandıracağını kaydeden Atasoy, ilaç ve insülin kullanan kişilerin ara öğünleri atlamamasının yanında bu öğünlerde özellikle proteinli gıdaları seçmeleri gerektiğini belirtti.

Dr. Oğuzhan Deyneli de, vücuda alınan besinlerin kullanılmasını veya depolanmasını sağlayan insülin hormonunun yeterince etki gösterememesi ya da eksikliği sonucu ortaya çıkan diyabette tedavinin temelini diyet ve egzersizlerin oluşturduğunu belirterek, bunun
yanı sıra tedavi için ağızdan alınan şeker düşürücü ilaçlar veya insülin kullanımının da gerekebileceğini söyledi.

Bu yüzden uzun süre açlığa ve susuzluğa sebep olduğu için orucun şeker hastalığının kontrolünü bozabileceğini kaydeden Dr. Deyneli, “Diyetle tedavi edilen şeker hastalarında bile, oruç tutulan günün ortalarında kan şekeri rakamları yükselecektir. Buna susuzlukta eşlik edince istenmeyen Sağlık problemlerinin oluşması için gerekli zemin hazırlanmış olur” diye konuştu.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.