İnsan vücudunda önemsiz gibi görülen bazı belirtilerin çok önemli rahatsızlıkların habercisi olabileceğine dikkat çekildi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. İlgen Gazeteci, "Vücudunuzun sesine kulak verin, önemsiz saydığınız bazı belirtiler çok çok önemli olabilir" dedi. Gazeteci, vücudun hangi durumlarda alarm verdiğini ise şöyle sıraladı:

Kepek; kepek deyip geçmeyin. Vücudun bağışıklık sisteminin düşmesi, stres, bazı kozmatikler (Saç spreyi, jöle, şampuan gibi) kepeğe neden olmaktadır. Çok kuru ve kepekli deri, hormanel yönden dengesizliğin de belirtisi olabileceği gibi, sedef hastalığının da habercisidir.

Benler-Lekeler; görüntüsü değişmiş ben ve lekeler deri kanseri veye öncesi değişiklikler olabilir. Mutlaka dermatoskop denilen ben mikroskobu ile ben ve lekelerin düzenli aralıklarla kontrolü gerekir.

Mantar; fırsatçı bir enfeksiyon olan mantarın, sık sık ortaya çıkmasında ilk olarak akla şeker hastalığı getirilmelidir.

Kırışıklıklar; cildin yaşlanması doğal bir süreçtir. Ciltteki kırışıklarını oluşmasındaki en önemli etkenler, UV ışınları, genetik solaryum, stres, sık uygulanan diyetler, sık kilo alıp vermedir. Cildin yaşlanma sürecini engellemeyi amaç edinen her türlü uygulanmayı güzellik salonlarında değil mutlaka bir cilt hastalıkları uzmanına başvurarak yaptırın.

Kırmızı burun-kırmızı yanaklar; çok uzun süreli kırmızı burun ve burun bölgesinden yanaklara doğru uzanan kızarıklıklar Rosecea veya Rhinopym adı verilen bir çeşit cilt hastalığının habercisi olabilir.

Ciltteki sarı renk; derinin ve gözlerin sararması karaciğer ya da safrakesesi rahatsızlıkları, cildin bronz renk alması, yine bir karaciğer rahatsızlığı olan sirozun sinyalidir.

Ayak yaraları; ayaklarda, taban ve parmaklarda, bacaklarda geçmeyen ve nedeni bilinmeden ortaya çıkan, zor iyileşen yaralar şeker hastalığının, toplar ve atar damar problemlerinin habercisidir.

Ağız içi yaralar; ağızda, yanak içinde ve dilde sık sık çıkan iyileşmesi zaman alan yaralar sigara alışkanlığı, diş fırçasının Mekanik tahrikleri, demir eksikliği, şeker hastalığı, bazı virütik hastalıklar (AIDS gibi), Behçet Hastalığı, ağız,dil, dudak kanserleri, ağız tüber külozu gibi önemli durumların habercisi olabilir.

Saçlarda dökülme; erkek ve kadında seks hormonlarındaki değişim, demir eksikliği, trioid bezinin rahatsızlıkları, stres, gerginlik, genetik bazı ilaçlar, vitamin B2, B6 ve C vitamini eksikliği saç dökülmelerinde etkili olabilir. Saçların eski haline gelebilmesi için oluş nedenine uygun tedbirler alınmalıdır.

Cinsel organların derisinde değişimler; cinsel yolla bulaşan virütik siğiller tek veya birden fazla olabilir. Günümüzde siğillerden arınmak için uygulanacak en modern ve acısız teknik, soğuk uygulama dediğimiz kryoterapi yöntemidir. Hasta art arda uygulanan bir kaç seans sonrasında siğillerden kurtulabilmektedir. Cinsel organ derisinde oluşan yaralar, Behçet hastalığı, genitel uçuk virüsü kaynaklı herpes 2 hastalığı, frengi gibi ciddi hastalıklar için ana belirti olabilir.

Sivilceler; sivilce derimizde varolan yağ bezlerinin bir hastalığıdır. Bazı dönemlerde genetik ve çevresel faktörlerin de etkisiyle yağın deri yüzeyini çıkması için geçmesini sağlayan kanallar yağ kütlesiyle tıkanır. Buna ek olarak mikropların da etkisiyle tıkanmış olan yağ bezinde iltihaba yol açar.

Tırnak değişiklikleri; demir, kalsiyum, çinko, vitamin B12, Biotim, Silisyum, A Vitamini eksiklikleri tırnakların kırılganlığından sorumlu olabilir. Tırnaklardaki şekil değişiklikleri, nitelikte değişiklikler (Tırnak üzerinde noktalanma, tırnakta dalgalanma, tırnakta çizgilenme, pullanma, tırnak yatağının ayrılması, sarı lekelenme, kalınlaşma, ikincil tırnak oluşması, tırnak alkında siyah-kahverengi-kırmızı renk değişikliği, tırnak yüzeyinde çukurların oluşması), bazı kalp hastalıkları, tırnak sedefi, ekzama tırnağı, tırnak mantarı, tırnakta kötü huylu Kanser (Malign Melanom), tırnakta iyi huylu tümörlerin alarmı olabilir. iha

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.