Memorial Tıp Merkezi Göğüs Hastalıkları Bölümünden Uz. Dr. İlkay Keskinel, tüm dünyada en sık rastlanan ölüm nedenleri arasında, kalp-damar hastalıkları, zatürre ve AIDS’ten sonra 4. sırada yer alan KOAH’ı “sinsi bir tehlike” olarak tanımlayarak, “Ülkemizde yaklaşık 3 milyon kişi bu riski taşıyor, ama her 10 kişiden 9’u hastalığından haberi yok” dedi.

Memorial Tıp Merkezi Göğüs Hastalıkları Bölümünden Uz. Dr. İlkay Keskinel, es sık rastlanan ölüm nedenleri arasında yer alan hastalık olan KOAH’a karşı vatandaşlara uyarıda bulundu.

Nefes darlığı, öksürük, balgam yakınmaları olanların mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurması gerektiğini belirten Dr. Keskinel, özellikle sigara içenlerin daha fazla risk altında olduklarını söyledi.

Her hastalıkta olduğu gibi KOAH’ta da erken teşhisin hayat kurtardığını belirten Dr. Keskinel, 14 Kasım Salı “Dünya KOAH günü” öncesi “KOAH hastalığı ve korunma yolları” hakkında şu bilgileri verdi:

“Kronik obstrüktif (tıkayıcı) akciğer hastalığı”nın baş harflerinden oluşan “KOAH”, aslında Kronik bronşit ve Amfizem isimli iki hastalığı tanımlamaktadır.

Kronik bronşit, en az 2 yıl üst üste ve bu 2 yılın en az 3 ayında öksürük ve balgamla seyreden ilerleyici bir rahatsızlıktır. Amfizem ise kana Oksijen taşınmasını sağlayan Hava keseciklerinde tahrişe neden olan bir hastalıktır. Bunun sonucunda akciğerde elastikiyet kaybı ve nefes darlığı görülür.

Çoğumuzun adını bile duymadığı KOAH, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, kalp-damar hastalıkları, zatürre ve AIDS’ten sonra 4. en sık ölüm nedenidir.

Ölüm nedenleri arasında bu kadar üst sıralarda yer almasının ötesinde KOAH, yaşam kalitesini bozan, işgücü kaybına neden olan ve kişiyi zaman içinde kendi bakımını bile gerçekleştiremeyecek hale getiren bir hastalıktır.

Ülkemizde yaklaşık 3 milyon kişinin KOAH’lı olduğu tahmin edilirken, tüm dünyada bu sayı 600 milyona ulaşıyor”.

KOAH’ın yüzde 90 sigara ile başladığına dikkat çeken Dr. İlkay Keskinel, pipo ve puro kullanımının da bu hastalığa davetiye çıkardığını belirterek, “Sigara içenlerin beşte birinde KOAH gelişmektedir. Sigaraya erken yaşta başlanması ve uzun süre çok miktarda içilmesi, KOAH’ın daha ağır seyretmesine neden olur.

Sigara dışında bazı mesleki faktörler (madencilik, fırın/Tahıl işçiliği, çiftçilik) ve ısınma amaçlı tezek yakılması da KOAH’a zemin hazırlar.

Ne yazık ki KOAH, tanısı ihmal edilen bir hastalıktır. Toplumda yeterince bilinmeyen ve önemsenmeyen bu hastalık erken teşhis ile durdurulabilir ya da hastalığın gidişi yavaşlatılabilir.

Tanıda gecikilmesinin en önemli sebebi, sigara içenlerin öksürüğü ve balgamı ‘normal’ kabul etmeleridir. Oysa biliyoruz ki, ‘normal öksürük’ ya da ‘normal balgam’ yoktur.

KOAH’lı kişiler, öksürük ve balgamı çoğunlukla o kadar kanıksamışlardır ki yakınmaları iyice artana kadar doktora başvurmayı düşünmezler” diye konuştu.(iha)

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.