kadınların %10 kadarında adet döneminde, şiddetli ağrılar görülebilir. İş gücü kaybına,okul devamsızlığına ve kadınların her Ay belli günlerde yaşam kalitelerinin bozulmasına neden olmamsı,adet ağrılarının önemli bir özelliğidir.
Sancılı adet görme kadınların yarısından fazlasında karşılaşılan bir durumdur. Kramp tarzında, bele ve kasıklara, bazen bacaklara vurabilen, değişken şiddette bir ağrıdır. Baş ağrısı, bulantı, kusma, sinirlilik, kabızlık/ishal, sık idrara çıkma gibi şikayetler de tabloya eşlik edebilir. Kadınların %10 kadarında adet döneminde, şiddetli ağrılar görülebilir. İş gücü kaybına, okul devamsızlığına ve kadınların her ay belli günlerde yaşam kalitelerinin bozulmasına neden olması, adet ağrısının önemli bir özelliğidir.
Ağrı, kanamadan 24 Saat önce veya kanama ile beraber başlar, kişiden kişiye değişmekle birlikte birkaç Saatten 24 Saate kadar devam edebilir.
Adet kanamasının esası, rahmin en iç tabakasının atılarak, her ay yenilenmesidir.
Adet sancısının nedeni de, rahmin adet kanamasını sınırlamak için kasılmasıdır. Ağrıdan açığa çıkan prostaglandinler (aracı Maddeler) sorumludurlar. Tedavide de, bu aracı maddelerin oluşumunu engelleyen ağrı kesiciler kullanılır. Ağrı kesiciler, kanama başlamadan önceki 24 saat içinde alınırlarsa daha iyi sonuç alınacaktır. Bu tip ağrı kesiciler içinde Asetilsalisilik Asit, Naproksen Sodyum, İbuprofen sayılabilir.
Adet sancısı ile yumurtlama arasında yakın bir ilişki vardır. Ağrı kesicilere cevap vermeyen durumlarda doğum kontrol hapları ile yumurtlamanın ortadan kaldırılması, adet sancısını da sorun olmaktan çıkarabilir.
Adet sancısı ağrı kesicilerle kontrol altına alınabiliyorsa jinekolojik incelemeye gerek yoktur Ancak ağrılar çok şiddetliyse ve/veya başka jinekolojik belirtiler de eşlik ediyorsa bir jinekolojik inceleme şarttır. Bu muayenenin amacı, adet sancısının, yukarda söz edilenden farklı bir nedenle ortaya çıkıp çıkmadığını saptamaktır.