Herkesin bildiği gibi, gençlik yıllarından yüzünde akne izleri kalmış olanların problemi büyüktür! Erkek olsun, kadın olsun yüzleri olduğundan daha yaşlı, lekeli ve çökmüş görünür. Kadınların yüzünde makyaj bile güzel durmaz. Hatta yapılan makyaj bazen izleri daha fazla görünür yapar.. Erkekler ise tıraş olurken sıkıntı çekerler.Özellikle ergenlik döneminde, yüzde sivilcelenme başlar başlamaz, aileler gençleri bir dermatoloğa götürseler ve sorun sadece akne tedavisi ile sınırlı kalsa çok iyi olurdu. Ama ne yazık ki pek öyle olmuyor! Akne şiddetli seyrettiği zaman, iz kalması kaçınılmazdır. Özellikle esmer hastalarda bu izler daha belirgindir. Akneler beyaz ciltlerde kırmızı, esmerlerde daha koyu renkli lekeler bırakırlar. Leke ve izlerin tedavisinde beyaz ciltler daha avantajlıdır.
Akneli cildin tedavi yöntemlerine gelince; dermabrazyon ve mikro dermabrazyon, orta dereceli ve derin peelingler, Lazer resurfacing ve foto rejuvenation tedavileri çok yardımcı olabilir. Bu tedaviler sırasında, derin izlerde ve koyu lekelerde, cildinde % 60 oranında düzelme sağlayan bir hasta çok şanslı sayılır. Elde edilen bu oranı küçümsememek gerekir. Çünkü % 60 düzelme, cildin görüntüsünü ve yüz ifadesini çok geliştirir.
Sivilce izlerinin tedavisinde en radikal yöntemlerden biri, fenol peelingdir. Bu bir çeşit Ameliyat sayılır ve Anestezi altında uygulanır. Çok derin çukurlarda birden fazla ameliyat gerekli olabilir. Nispi düzelme oranı yüksektir ama sorunları çoktur. Müdahaleden sonra normal yaşama dönmek bir hayli uzun zaman alır. Hastanın tüm bunları kaldırabilmesi için çok iyi bir psikolojik hazırlık yapması ve yakın çevresi tarafından desteklenmesi gerekir.
Lazer resurfacing de bir çeşit derin peeling sayılır. Cildin üst tabakasını soyar ve kollajen üretimini arttırır. Müdahaleden sonra bir süre sabırlı olmak şartı ile gayet başarılı sonuçlar verir.Mikrodermabrazyon yöntemi çok kullanışlıdır. Muayenehane koşullarında yürütülür. Yan etkisi yok denecek kadar az ve süratli bir tedavidir. Üstelik etkisi de uzun sürelidir.Mikrodermabrazyon üst deriyi hafifçe soyar, alt derideki kollajen sentezini uyarır. Kollajen tabakası kalınlaştıkça çukurlar azalır. Hasta tedavi süresince sosyal yaşamına ve işine rahatlıkla devam edebilir. Cilt her seansta biraz daha düzelir.Mikrodermabrazyon yöntemi ciltte oluşan düzensizliklerde, akne izlerinde, kaza ya da ameliyat sonrasında oluşan izlerin tümü için kullanılır. Ayrıca hamilelik çatlaklarında da çok başarılı sonuçlar verir. Küçük ve yüzeysel izleri olan bazı kişilerde, intradermal kollajen enjeksiyonları da iyi sonuçlar verir."Photo rejuvenation" adı verilen ışık tedavisi de sivilcelerde olduğu kadar, iz, leke ve çukurların tedavisinde de başarılı sonuçlar vermektedir. Bu yöntem kollajen sentezini önemli ölçüde arttırır, cildi dolgunlaştırır ve savunma sistemini harekete geçirir. Ayrıca cildi hiç soymadan, var olan lekeleri seçer ve onarır.Özetle söylemek gerekirse, akne izleri için kullanılabilen peeling ve diğer tedavi yöntemleri çok çeşitlidir. Uygulanacak tedaviler hastanın, cildinin tepkisine göre seçilir veya birbiri ile kombine edilir. Deneyimli bir cilt doktoru hastanın durumunu tetkik eder, hastanın direncini, allerjik eğilimlerini ve tedaviye verdiği cevabı izledikten sonra onun durumuna en uygun yöntemleri uygular. Azimli hastalar, iz ve leke tedavilerinden oldukça iyi sonuçlar alırlar.
Hiç moralinizi bozmayın. Gördüğünüz gibi, her sorunun bir çaresi var