Hayatında ilk defa, şiddetli şekilde baş ağrısı yaşayan kişinin beklemeden doktora gitmesi gerektiği bildirildi.

TRABZON (AA) – Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Velioğlu, hayatında ilk defa şiddetli şekilde baş ağrısı yaşayanların mutlaka doktora gitmesi gerektiğini belirtti.

Velioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, baş ağrısının herkesin yaşadığı bir şikayet olduğunu ve çok sık rastlandığını belirtti.

Baş ağrısına birçok unsurun neden olabileceğini ifade eden Velioğlu, ”Örneğin mevsimsel değişikliklerde, yaz sıcaklarında klimadan gelen soğuk havaya doğrudan maruz kalındığında,  tansiyon yükselmelerinde ya da sıkıldığımızda başımız ağrıyabilir” diye konuştu.

Velioğlu, sık rastlanılan baş ağrılarının yanı sıra nörolojik baş ağrılarının da olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

”Yani altında bir hastalık yatmayan, tamamen beyinden kaynaklanan baş ağrıları da vardır. Bunlara birincil nörolojik baş ağrıları diyoruz. Nörolojik baş ağrıları içerisinde sıklıkla migreni görmekteyiz. Migren iki tiptir. Auralı, yani baş ağrısı ile ön bulgular vererek gelen migren, bir de aurasız migren. Daha nadir gördüğümüz auralı migrende hasta sıklıkla görme ile ilgili bazı şikayetlerden yakınır. Işıklar görme, yıldızlar görme veya görememe gibi. Daha az sıklıkla konuşmada bozukluk, vücudun bir yarısında, kol ve bacakta uyuşma, karıncalanma olabilir. Bundan sonra veya bununla birlikte baş ağrısı başlar. Ağrı çok şiddetlidir. Bulantı, kusma yapar.”

Türkiye’de migren baş ağrılarının oldukça sık görüldüğünü belirten Velioğlu, ”Yüzde 16 oranında bir migren sıklığı var. Yine baş ağrısı sıklığına baktığımızda Türkiye’de migren türü baş ağrılarının kadınlarda daha fazla olduğunu görüyoruz. Erkeklerde ise biraz daha az” dedi.

Velioğlu, migren ağrılarını tetikleyecek birçok faktör olabileceğine işaret ederek, “Aşırı uykusuzluk veya yorgunluk, güneş altında fazla kalmak, bazı gıdalar bir kısım migrenlilerde ağrıyı tetikleyebilir. Örneğin beyaz peynir, yoğurt gibi tiramin içeren gıdalar, çikolata, fındık, fıstık, portakal gibi gıdaların da ağrıyı tetiklediğini biliyoruz” diye konuştu.

-“Altında ciddi bir hastalık olabilir”-

Toplumda sık rastlanılan bu şikayetlerin gerilim türü baş ağrıları da olabileceğini vurgulayan Velioğlu, şöyle devam etti:

“Bu rahatsızlıkların altında strese bağlı faktörler de bulunabilir. Bu, ayda bir olacağı gibi yılda bir de olabilir veya ayda 2-3 defa olabilir. Bunlar korkulmayacak baş ağrılarıdır ve tedavileri vardır. Kişi hayatında ilk defa, şiddetli şekilde baş ağrısı yaşıyorsa mutlaka beklemeden doktora gitmelidir. Yani bu baş ağrısının altında ciddi beyin hastalığı olabileceği gibi dahili hastalık da yatabilir. Bu yüzden gece geç Saatte bile olsa hasta mutlaka Sağlık kuruluşuna gitmelidir.”

-Ağrı kesici de baş ağrısı yapabiliyor-

Prof. Dr. Velioğlu, baş ağrısı rahatsızlığı yaşayan kişilerin ağrı kesici kullanımına dikkat etmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

”Genellikle baş ağrısı kişiyi aşırı rahatsız etmedikten sonra doktora gidilmez ama bir grup kişi sürekli doktora gider ve bu kişiler genellikle çok ağrı kesici kullanır. Komplike Maddeleri olduğu için de ilaçlar, ağrı kesiciye bağlı baş ağrıları oluşturur. Örneğin migrenli hastalar yılda bir, iki defa ağrıları olacakken çok ağrı kesici kullandıkları için bu sayı daha da artıyor. Bu sefer ağrı kesicilere bağlı baş ağrısı oluyor. Migrenli kişilerin özellikle dikkat etmesi gereken şey aşırı ağrı kesici kullanımından sakınmaktır. Aşırı ağrı kesici kullandıkları takdirde ağrıları çok daha kronik hale geliyor ve tedavisi güçleşiyor.”

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.