Dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinde görülen çinko eksikliği nedeniyle yılda ortalama 1 milyon kişinin öldüğü, binlerce çocukta ise fiziksel ve zihinsel geriliğe yol açtığı bildirildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu, vitamin ve Mineral eksikliklerinin, dünyanın önemli bölümünü etkileyen ve öğrenme güçlüğü, zeka geriliği, bağışıklık sistemi sorunları, düşük çalışma kapasitesi, körlük, prematüre ölümler, Depresyon ve daha birçok Sağlık sorununa yol açan önemli bir toplumsal sorun olduğunu söyledi.

Minerallerin her birinin eksikliğinin sağlık açısından birçok soruna yol açabildiğini dile getiren Boyacıoğlu, özellikle çinko eksikliğinin dünyada üzerinde önemle durulan bir konu olduğunu bildirdi. Çinko yetersizliğinin, fiziksel büyümeyi sınırlandırabildiğini, zihinsel yeteneği köreltebildiğini ve bağışıklık sistemine zarar verebildiğini vurgulayan Boyacıoğlu, şunları kaydetti:

"Bu Mineralin eksikliği, ayrıca sıtma, ishal ve solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıkların önünü açabiliyor. Dünya nüfusunun muhtemelen üçte birini farklı düzeylerde etkileyen çinko eksikliği her yıl önemli bölümü çocuk olmak üzere yaklaşık 1 milyon kişinin ölümüne yol açmaktadır. Dünyada çinko eksikliği oranı gelişmiş ülkelerde yüzde 10, az gelişmiş ülkelerde ise yüzde 61 civarındadır."

Ekonomik şartlar yetersiz beslenmeye yol açıyor

Özellikle Türkiye'de et ve süt ürünleri tüketiminin az olması nedeniyle demir, kalsiyum ve çinko eksikliklerinin görüldüğünü vurgulayan Boyacıoğlu, "Ekonomik şartlar ve eğitim seviyesi farklılıklarına bağlı olarak kırsal bölgelerde yetersiz beslenme oranı çok yüksek. Kent merkezlerinde de çinko kaynaklı gıdaların alımının az olması bu minarelin eksikliğini artırıyor" dedi

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.