Crohn hastalığı nedir : Crohn hastalığı sindirim sistemini oluşturan yemek borusu, mide, ince ve kalın barsaklardaki bir veya daha fazla bölümünü tutabilen, tutulan bölümde duvar kalınlaşması, daralma ülserler oluşturan bir hastalıktır. Barsaktaki kalınlaşma bu bölgelerde darlıkların oluşmasına yol açabilir. Hastalık en çok “ileum” denilen ince barsakların son kısmını tutmaktadır. Kalın barsak ve anüs bölgesini de sıklıkla tutabilmektedir.

Crohn Hastalığı Belirtileri

Hastalık ayrı zamanda sindirim sistemi dışında eklemleri, gözü ve cildi de tutabilir. Bu organlarda üveit, eklem şişliği, bel ağrısı, ciltte kızarıklık, şişlik, yapabilir.  Anüs bölgesinde “fissür” denilen çatlaklar ve “fistül” olarak isimlendirilen iltihabın aktığı delikler oluşturabilir.

Crohn hastalığı tutulan bölgeye göre değişik şikayetlere yol açabilir. En sık olarak karın ağrısı ve ishal olur. Barsakta ciddi derecede daralmanın oluştuğu hastalarda karında şişkinlik, ağrı, kusma, kabızlık görülebilir. Kalın barsağın tutulduğu hastalarda dışkı ile kan gelmesi de görülebilir. Crohn hastalığının aktif döneminde, hastalar yorgunluk, halsizlik hisseder ve ateşleri olabilir. Anüs çevresinde çatlak, iltihaplı akıntı yapan fistüller, apseler hastalığın diğer bulgusudur.

Crohn hastalığının nedeni halen bilinmemektedir. Bulaşıcı hastalık değildir, hastalıklı kişiden Sağlıklı kişiye geçmemektedir. Ancak virüs veya bakteri türü bir infeksiyöz ajanın, kişinin bağışıklık sistemindeki yatkınlık durumlarına bağlı olarak hastalık oluşumunda rol oynadığı düşünülmektedir. sigara Crohn hastalığının ortaya çıkmasına yatkınlık yarattığı gibi aynı zamanda hasta kişilerin belirtilerinin daha ağırlaşmasına neden olur. Bu nedenle hastalar mutlak suretle sigara içmemelidir.

Crohn Hastalığı Tanısı

Teşhisinde kan tetkiklerinin yanı sıra ağız yoluyla verilen ilacı (baryum) takiben mide, ince barsak filmlerinin çekilmesi ya da anüsten aynı ilacın verilerek kalın barsak filmlerinin çekilmesidir. Tanı açısından en önemli tetkiklerden biri kolonoskop denilen bükülebilir cihazlarla kalın barsağın ve bazı durumlarda ince barsağın son bölümünün içeriden görülerek incelenmesidir. Bu inceleme sırasında tanıda önemli olabilecek biyopsiler alınarak patolojik inceleme için gönderilebilir.

Crohn Hastalığı Tedavisi

Tedavisinde barsağında darlık, makattan ve ya ciltten tedaviye dirençli akıntı olduğunda (fistül), ve karın içinde kitle şeklini alması, karın içinde abse durumunda hasta Ameliyat ile tedavi edilir bu durumlar dışında ilaç tedavisi kullanılır.

Crohn Hastalığı Diyeti

Diyetin ve gıdaların korunmasında kullanılan katkı Maddelerinin Crohn hastalığının nedeni olarak gösterilmiş bir etkisi yoktur. Diyette bazı gıdalar rahatsızlık oluşturabilmektedir. Rahatsızlık gösteren gıdanın türü kişiden kişiye değişebilmektedir. Hastanın rahatsızlık yaratan gıdalardan kaçınması uygun olur. Herkes için geçerli bir diyet yoktur.

HAZIRLAYAN; Doç. Dr. Nurgül ŞAŞMAZ

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.