Türk Geriatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Yeşim Gökçe Kutsal, kalp hastalıkları, özellikle en sık görülen koroner kalp hastalığının, geniş ölçüde yaşa ve cinsiyete bağlı olduğunu belirterek, “İlerleyen her on yaş hastalığa yakalanma riskini takriben 2 kat artırır. Erkeklerde kadınlardan yaklaşık 7 yaş erken başlar ve daha sık gelişir” dedi.

Prof. Dr. Kutsal, yapılan araştırmaların damar hastalığı olan kişilerin genel topluma oranla beklenen yaşam sürelerinin 10 yıl daha kısa olduğunu gösterdiğini bildirdi. Ortalama yaşam süresinin uzamasına bağlı olarak yaşlılarda damar sertliği gelişme ve belirtiler veren kalp ve damar hastalığı görülme sıklığında da artış olduğuna dikkati çeken Kutsal, ABD’de halen 8-10 milyon kişinin damar hastalığı olduğu tahmin edildiğini söyledi. Damar hastalığı görülme sıklığının yaşla arttığını dile getiren Kutsal, non-invaziv test sonuçlarına göre 70 yaş üzerindekilerin yüzde 20’sinde atardamar hastalığı olduğunu belirtti.

Yaşlılarda sıklıkla kalp damar hastalığı ve beyin damar hastalığının birlikte bulunduğunu vurgulayan Kutsal, yaşın ileri oluşu, şeker hastalığı ve sigara içmeye devam edilmesinin de hastalığın seyrini olumsuz yönde etkilediğini ve risk faktörlerinin üst üste eklenmesiyle kalp damar hastalığı olanların mortalite oranını da artırdığını kaydetti. Kutsal, “Kalp hastalıkları, özellikle en sık görülen koroner kalp hastalığı, geniş ölçüde yaşa ve cinsiyete bağlıdır. İlerleyen her on yaş hastalığa yakalanma riskini takriben 2 kat artırır. Erkeklerde kadınlardan yaklaşık 7 yaş erken başlar ve daha sık gelişir” dedi.

Kutsal,  önümüzdeki 10 yıl sonunda, kalp damar hastası sayısının günümüzdeki tahmini 2,8 milyondan tam ikiye katlanarak 5,6 milyona yükselmesinin beklendiğini kaydetti.(AA)

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.