Fazla kilolardan hemen kurtulmayı sağlayacak harika bir yöntem bulunmuyor. İncecik siluetleriyle moda dergilerini süsleyen birbirinden güzel top modeller dışında kilolarından memnun insana rastlamak pek mümkün değil. Eğer siz de ne yerse yesin kilo almayan bir fiziğe sahipseniz, 'mutlu bir azınlığın üyesi' olduğunuz için şanslısınız. Bilim adamlarına göre, bu azınlık dünya nüfusunun üçte birini oluşturuyor. Nüfusun üçte ikisi ise az veya çok kiloyla ilgili sorunlarla uğraşıyor. Sorunun çözümü de Sağlıklı beslenme ilkelerine özen göstermede yatıyor.
Acıbadem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatoş Özcan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, halk arasında 'rejim' veya 'perhiz' olarak da bilinen diyetin, bazı gıdaların sınırlanması veya tamamen kaldırılması anlamında kullanıldığını söyledi. Özcan, diyetin, şişman kişilerin zayıflamak istediklerinde aç kalmak, yağsız sebze veya tek tip besin tüketmek kaçamağı, veya yüksek kalorili gıdası olmayan mönülere dönüştürülmüş durumda olduğunu vurgulayarak, özellikle yaz mevsimi yaklaşırken herkesin bir telaş zayıflamaya çalışması ve ani kilo kaybı isteklerinin, sağlıklı beslenmeyle çatıştığına çekerek, "Çünkü kişiler yeterli ve dengeli beslenemedikleri zaman ya aşırı kilo alır veya zayıflarlar" dedi.
İDEAL DİYET Özcan'a göre, ideal bir diyette günlük total enerjinin yüzde 20-30'u yağdan, yüzde 15'i proteinden, yüzde 55-60'ı da karbonhidrattan gelecek şekilde ayarlama yapılması gerekiyor. Özcan, diyetin ev halkı tarafından kabullenilmesinin de uyum ve uygulanabilirlik açısından önem taşıdığını hatırlattı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatoş Özcan, kişinin yaş, cins, beslenme alışkanlıkları, tıbbi özgeçmişi, fiziki aktivitesi değerlendirildikten sonra tespit edilen günlük enerjinin 600-1000 kalori eksiğinin, ideal zayıflama diyetleri için öngörüldüğünü belirterek, "Kilo vermede kadınlarla erkekler arasında elbette fark vardır. Bu fark, erkeklerin lehinedir. Erkeklerin hem bazal metabolizma hızları daha yüksektir, hem de vücut yağ oranları kadınlardan daha azdır. Dolayısıyla, daha çok yiyerek daha kolay kilo verebilme şansına sahiptirler" açıklamasında bulundu.
NE KADAR KİLO VERMEK DOĞRU? Özcan, haftada 500 gram kilo verilmesinin doğru olduğunu söyledi. Bu ideal olsa da en fazla 1 kilo verilmesinin insanları motive ettiğini kaydeden Özcan, "Çabuk sonuca ulaştırmanın dezavantajını da yaşatmıyor. Kilo vermede en önemli unsur, diyet tedavisi olmakla birlikte davranış tedavisi de çok önemlidir. Kalıcı davranışlar, ne yemeli, nerede yemeli, ne zaman ve nasıl yemeli sorularının cevapları hakkında bilgilendirilen kişilerde, beslenme uzmanının psikolojik motivasyonu da söz konusu ise rahatlıkla oluşturulabilir" dedi. Özcan, sağlıklı beslenme modelini çizerken, 'tek gıda rejimlerinin insan metabolizmasına en zararlı rejimler olduğunun' altını önemle çizdi.
SAĞLIKLI DİYET ÖNERİSİ Acıbadem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatoş Özcan, 25-30 yaşındaki orta aktivitedeki kadınlar için haftalık diyeti şöyle açıkladı:
Sabah: 2 dilim kepek ekmeği, 1 küçük peynir veya 1 yumurta, Domates, salatalık, taze biber, çay, Bitki çayları, ıhlamur (şekersiz)
Ara: 1 porsiyon meyve veya 1 Su bardağı az yağlı süt
Öğle: Tavuk (150 gram, haşlama, ızgara), salata (bolca, 1 tabak Sıvı yağlı), cacık, 4 kaşık zeytinyağlı sebze yemeği (susuz)
Ara: (ikindi) 1 porsiyon meyve, sütlü nescafe
Akşam: Etsiz sebze yemeği (1 tabak), salata bolca (1 tabak yağlı), yoğurt veya cacık (1 kase), çorba (1 kase) veya 1 dilim kepek ekmeği.
Ara: (21:00 – 21:30) 1 porsiyon meyve
Özcan ayrıca, yemeklerden önce 1 bardak su ve günlük 8-10 bardak su tüketilmesi, öğün atlanmaması ve Günde 30-60 Dakika ritmik yürüyüş yapılması gerektiğini de ifade etti.
Fatoş Özcan, beslenme kurallarıyla ilgili olarak da şunları söyledi:
"Az ve sık beslenin. Mümkünse yediklerinizi 3 ana öğün, 3 de ara öğüne bölün. Bol su için, yiyecekleri iyice çiğneyin. Nişastalı ve posalı gıdalar tüketin. Total yağ, karbonhidrat ve Protein yüzdelerini ayarlayın. Şeker ve Tuz içeren gıdaların tüketimini azaltın. Alkollü içki tüketmeyin. Fiziki aktivite düzeyini arttırın." İHA