Görevi, burundan giren bakteri ve virüs cinsi mikropları yakalamak ve vücudun mikroplarla savaşmasına yardımcı Maddeler olan antikorları üretmek olan geniz etinin (Adenoid), sık olarak büyümesi veya iltihaplanması halinde ameliyatla alınması gerektiği belirtildi.

Geniz etinin, bademciklere benzer şekilde görev yapan bir doku olduğunu burun ile boğaz arasına yerleşmiş bulunduğunu ifade eden Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. İrfan Yorulmaz, "Geniz etini bademcikler gibi çocuğunuzun boğazına bakmakla göremezsiniz. Geniz eti büyüdüğü veya iltihaplandığı zaman bazı problemlere yol açabilir. Büyümüş veya iltihaplanmış geniz eti Ameliyat gerektirebilir. Çocuklar geniz eti alındıktan sonra daha sık hastalanmazlar; çünkü, vücutta geniz eti gibi görev yapan başka dokular aynı fonksiyonları yeterince yapabilirler" şeklinde bilgi verdi.

Yorulmaz, büyümüş veya iltihaplanmış geniz etinin belirtileriyle ilgili olarak, çocuğun burundan nefes almakta güçlük çekeceğine, sürekli ağızdan nefes alacağına, burunu tıkalıymış gibi genizden konuşacağına, nefes alırken hırıltılı ses çıkaracağına, uyku sırasında horlamanın görülebileceğine, uykuda birkaç saniye süreyle nefesini tutabileceğine (uyku apnesi) ve işhaszılıkla gelişme geriliği gibi rahatsızlıkların da olabileceğine dikkat çekti.

İltihaplı geniz etinin ilk önce antibiyotiklerle tedavi edilmeye çalışılacağını vurgulayan Prof. Dr. Yorulmaz, "Eğer geniz eti iltihaplı değilse, doktorunuz bir süre beklemeyi önerebilir, çünkü çocuklarda geniz etinin bir miktar büyümesi normaldir. zamanla çocuğunuzun geniz eti kendiliğinden küçülebilir. Doktorunuz, çocuğunuzda nefes alma güçlü, uyku apnesi, sık tekrarlayan geni eti iltihabı ve konuşma bozukluğu gibi durumlardan biri veya birkaçı varsa geniz eti ameliyatı önerebilir" dedi.

Cerrahi müdahale öncesi, konuşarak çocuğu Ameliyata hazırlamak gerektiğini belirten Yorulmaz, çocuğun genel anesteziyle yaklaşık 20 Dakika süreyle uyutulacağını ve operasyonun ağzın içinden yapılacağını, ameliyat sonrasında, solunum güçlüğü veya kanama belirti olması halinde çocuğun tekrar Ameliyathaneye alınması gerekebileceğini kaydetti.

Genellikle hastanede toplam kalış süresi 5-10 Saat arasında değiştiğini belirten Prof. Dr. İrfan Yorulmaz, ameliyat gerçekleştikten sonra çocuğa Sulu ve yumuşak gıdalar verilmesi gerektiğini (Ör. Su, süt, .narenciye olmayan meyve suları, muhallebi, puding, yoğurt, dondurma, sütle yumuşatılmış patates püresi), ameliyatı takibeden Gün bunlara ek olarak yumuşak sebze yemekleri, makarna, pilav yedirilebileceğini, üçüncü Günden itibaren Ekmek kenarı, bisküvi, cips gibi boğazı tahriş edebilecek sert gıdalar hariç normal beslenmesine geçilebileceğini söyledi.

Ameliyattan sonraki gün çok Sıcak ve uzun süreli olmaması koşuluyla çocuğun banyo yapabileceğini ve doktorun önereceği süre içerisinde (3-7 gün arası olabilir) okula göndermemek gerektiğini ve bir hafta spor aktiviteleri yapmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yorulmaz, ameliyat sonrası iyileşme süresiyle ilgili olarak da, "Bazı çocuklarda ameliyat oldukları günün gecesinde uykuda farkedilir bir solunun rahatlaması olur. Bazı çocuklarda ise genizde ve burunda biriken salgılar nedeniyle rahatlama bu kadar erken ve belirgin olmayabilir; çocuğunuz hırıltılı nefes almaya, horlamaya ve ağızdan solunuma devam edebilir. Ameliyat bölgesinin tam iyileşmesi ve ameliyat öncesi şikayetlerin düzelmesi için bir-iki hafta geçmesi gerekir. Bazı çocuklar alışkanlık kazandıkları ağız solunumuna devam ederler, bunu farkettiğinizde burundan nefes almasını hatırlatın" ifadeleriyle açıklamasını tamamladı. iha

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.