Tam bir otopsi, ölüm yerinin incelenmesi, klinik hikayenin gözden geçirilmesi sonrasında tam incelemeye rağmen açıklanamayan, bir yaş altındaki ani bebek ölümleri ani bebek ölümü sendromu olarak tanımlanır.

Ani bebek ölümü sendromu nedeniyle kaybedilen bebeklerin % 88’inde ölüm 2–4 aylar arasında zirve yapmaktadır.1aylık bebeklerde % 1’in, 1 yaşın üzerindeki bebeklerde ise % 2’nin altındadır. Tüm dünyada erkeklerde risk daha yüksektir. Ani bebek ölümü sendromu insidansı kış aylarında artmaktadır. Ani bebek ölümü sendromu ile ilişkili anneye, yeni doğan dönemine ve doğum sonrasına ait faktörler aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

Ani bebek ölümüyle ilişkili risk faktörleri:

1-      Anneyle ilgili

Gebelikte sigara içimi İlk gebelik yaşının 20’nin altında olması Doğum öncesi bakımın yetersizliği Yasadışı ilaç kullanımı Düşük sosyoekonomik düzey 2-      Yenidoğan dönemiyle ilgili

Sigara dumanıyla pasif karşılaşma Anne karnında gelişme geriliği Çok sayıda doğum Prematüre doğum Düşük doğum ağırlığı 3-      Doğum sonrası nedenler

Yüz üstü uyuma Yumuşak yatak Yatak paylaşma Artmış vücut ısısı e)      Doğum sonrası kilo alımının az olması  

Yapılan çalışmalarda, gebelik boyunca annenin içtiği sigaranın ani bebek ölümü sendromu için önemli bir risk faktörü olduğu gösterilmiştir.

Doğum sonrası değiştirilebilir risk faktörleri arasında en önemlisi yüzüstü uyumadır; değişik çalışmalarda 1.7’den 12.9’a değişen oranlar bildirilmiştir. Ani bebek ölümü sendromunu önlemek için öneriler şunlardır:

Bebeklerin uyurken yüzüstü pozisyonunda olmaması, sırt üstü pozisyonun tercih edilmesi Bebeklerin kanepe, yumuşak yatak ya da diğer yumuşak yüzeylere yatırılmaması Bebeğin yatağının yumuşak olmaması Tehlikeli olabileceğinden yatağın paylaşılmaması ya da birlikte yatılmaması Vücut sıcaklığının artmasından kaçınılması  

Ani bebek ölümü sendromu daha önce Sağlıklı olduğu düşünülen bir bebekte herhangi bir uyarıcı bulgu vermeksizin ortaya çıktığı için ailelerin sıkıntısı büyüktür ve psikolojik desteğe gerek duyarlar.

HAZIRLAYANLAR; Dr. Özlem TEMEL, Dr. Feyza YILDIZ

KAYNAKLARAmerican Academy of Pediatrics:Policy:Distinguishing Sudden Infant Death Syndrome From Child Abuse Fatalities.Pediatrics 2001;107:437-441 Pediatri: Osborn, Dewitt, First, Zenel 2007(Çeviri: Murat Yurdakök);sayfa no: 314-318 Nelson Essentials of Pediatrics 2003: 546-548

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.