Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Ahmet Necdet Sezer Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nden uzman diyetisyen Özlem Atalay, gazetelerde yayınlanan diyetleri önermediklerini belirterek, "Gazetelerde herkesin uygulayabileceği diyetler veriliyor. Diyet kişiye özel olmalı" dedi.

Uzman diyetisyen Özlem Atalay gazetelerde çıkan diyetlere herkesin uymasının imkansız olduğunu belirterek, "Sabah aç karnına soda ve kahve öneriliyor. Bunlar mide rahatsızlıkları olanlara çok zararlı. Aç karna mideye asitli yiyecekler girmiş oluyor. Ayrıca bu diyetler kalorisi çok düşük olduğundan herkesin uygulayabileceği diyetler değil. Mesela her öğün avokado ve muz yenilen diyetler vardır. Çoğu kişi sorsanız avokado yememiştir. Avokado alabilecek kaç kişi vardır. Kişilerin yaptığı işler de farklıdır. Ayakta veya oturarak yapılan işlerde, kilo, yaş ve boy aynı olsa bile aynı enerji harcanmaz. Kişilerin, kiloları ve boyları değişiyor. Gazetelerde yazılan diyetleri 25 yaşındaki insan da kullanıyor 45 yaşındaki insan da. Bu hiçbir şekilde uygun değil. Herkesin sevdiği yiyecekler farklıdır. Diyetler, kişilerin sevdiği yiyeceklere göre ayarlanır" diye konuştu.

KEPEKLİ Ekmek HERKESE FAYDALI DEĞİLDİR Kendilerine diyet yapmak için gelen kişilerden önce kan tahlili istediklerini kaydeden Atalay, "Bize başvuranlar çocuk, hamile veya çok kilolu olabilir. Kişilerden üre, ürik Asit, böbrek ve Hormon tahlillerini istiyoruz. Bu şekilde ne yediklerini ve neyi sevdiklerini görme imkanımız oluyor. Diyete başlayanlar genellikle kepekli ekmek tüketirler. Ancak ürik asiti yüksekse, gut veya böbrek hastalığı varsa, kepekli ekmek yenmesi faydalı değil zararlı olur. Çok diyet yapan veya yanlış diyet yapan bir kişinin zayıflaması, hiç diyet yapmamış bir kişiye göre çok daha zor" şeklinde konuştu.

Form çaylarının kilo verdirdiğine ancak içmeyi bıraktıktan sonra kiloların tekrar alındığına dikkat çeken Atalay, şöyle devam etti:

"Form çaylarının içinde sinameki vardır. Bağırsak çalıştırıcı özelliği olan bu Bitki, kilo vermeye yardımcı oluyor. Ancak vücut vitaminleri alamamaya başlıyor. Çünkü vücutta ciddi bir atılım vardır. Bıraktıktan sonra ciddi bağırsak tembelliği yapar ve kabızlık problemi baş gösterir. Genelde şişman insanların yüzde 50-60'ı kabızlık problemi yaşayarak şişmanlamışlardır. Kilo verir ama çabuk kilo alır. Her şeyden önce Sağlıklı kilo vermek gerekir. Bir ayda 10 kilo da verilebilir. Ancak önemli olan sağlıklı ve kalıcı bir şekilde kilo verilmesidir."

ZAYIFLAMAK ADINA VÜCUDUN DÜZENİ BOZULUYOR İnsanların bütün kış aldıkları kiloları bir ayda vermeye çalıştıklarını ifade eden diyetisyen Özlem Atalay, "Vatandaşlar, çevresinden duydukları sözlere daha çok inanıyorlar. İnsanlar kilo vermek istiyorlarsa öncelikle bir diyetisyene danışmalılar. Sağlıklı beslenmek adına Günde en az 6 öğün beslenmelerini öneriyoruz. Aç kalarak kilo verilmez. Çok geç saatlerde yemek yiyip yatmak da kilo olarak geri dönecektir. Türk toplumu meyveyi çok sever. Ancak hepsi birden yenmemelidir. Kızartmalardan kaçınılmalıdır. Şekerli yiyecekleri önermiyoruz. Su tüketilmesi çok önemli. Günde 2 Litre su içilmesi lazım. Çay içmek su almış anlamına gelmez. Çay daha çok su kaybına neden oluyor. Ne kadar yanlış diyetler yapılırsa, ne kadar aç kalınırsa, bir süre sonra kişide çeşitli hastalıklar meydana geliyor. Zayıflamak adına vücudun düzeni bozuluyor. Önemli olan sadece görünüş değil sağlıktır" dedi. iha

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.