Yaz aylarında hamilelerin, sebze-meyve ağırlıklı beslenmeye önem vermesi ve bol Su tüketmesi gerektiği belirtildi.

Diyet Uzmanı Hacer Kaya, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, vücut ağırlığı artan ve hormonal dengesi değişen hamilelerin, normal insanlara göre sıcaklardan daha fazla etkilendiğini, bu sebeple, Sağlıklarını korumalarının birinci derecede önem taşıdığını söyledi. Bazı hamilelerde, hem anne adayının hem de bebeğin sağlığını riske atacak şekilde kilo artışı görüldüğüne dikkat çeken Diyet Uzmanı Kaya, “Hamilelik döneminde ne kadar kilo alınırsa alınsın, zayıflama diyeti kesinlikle düşünülmemelidir. Bu sebeple de hamilelerin, diyet yapmak yerine, aldıkları gıdaların miktarına dikkat etmeleri gerekiyor” dedi.

Kaya, hamilelik döneminde, anne adayının genel sağlık durumu göz önünde bulundurularak bir beslenme düzeni getirilmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Aksi takdirde, gebelik döneminde alınan fazla kiloların verilmesi, doğum sonrasında önemli sıkıntılara yol açıyor. Özellikle da karın, kalça, bacaklar ve basenlerde biriken kiloların vücuttan uzaklaştırılmasında, annenin emzirme durumuna göre, uzman kontrolünde uzun süreli bir diyetin yanı sıra, düzenli spor yapılması gerekiyor” diye konuştu.

GAZOZ YERİNE KOMPOSTO
Hamilelerin, kalsiyum açısından zengin olan süt, yoğurt ve peyniri düzenli olarak tüketmeleri gerektiğini ifade eden Diyet Uzmanı Hacer Kaya, içecek olarak ıhlamur, nane, papatya gibi Bitki çaylarının, şeker yerine de tatlı olarak pekmezin tercih edilmesini önerdi. Diyet Uzmanı Kaya, su tüketiminin, 10 bardağın altına inmemesi gerektiğini kaydederek, “Her Gün 1 adet yumurta veya 1 porsiyon etli sebze veya kurubaklagil yemeği yemeye özen gösterilmeli, kurubaklagil, bulgur karışımı yemekleri, C vitamininden zengin sebze ve meyvelerle birlikte sık yemeli, taze sebze ve meyve tüketilmeli. Hazır meyva suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine, taze sıkılmış meyva suları, ayran, bitki çayları, meyvanın kendi tadı ile yapılmış kompostolar, içecek olarak tercih edilmeli. Salam, sosis, sucuk gibi katkı Maddeleri ve aşırı Tuz içeren yiyecekler mümkün olduğu kadar yenmemeli. Yemeklerde muhakkak iyotlu tuz kullanılmalı. Yenilen yiyeceklerin besleyici değerini korumak ve özellikle anemiyi (kansızlığı) önlemek açısından, yemeklerle birlikte çay ve kahve içilmemeli” dedi.

Emziren annelerin, eski vücut ağırlıklarına dönmek için acele etmemesini isteyen Kaya, “Bu süre 6 Ay veya daha fazla sürebilir. Gebelik sırasında önerilenden fazla kilo alınmışsa, her ay 2 kilo kaybetmek normaldir. Ayda 2 kilodan fazla ağırlık kaybı doğru değildir. Lohusalar zayıflama diyeti uygulamamalı. Fakat lokum, şerbet gibi tatlı ve unlu, yağlı ve şekerli kalorisi yüksek besinleri aşırı yememeye dikkat etmeli. Bu besinler süt yapımına yardımcı olmaz, sadece kilo alınmasına yardımcı olur. Sütü arttıran en önemli besin, sudur. Günde en az 2-2.5 Litre su içilmelidir. Çünkü sütün önemli kısmı sudur” diye konuştu.
İHA

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.