Yaz aylarında yeni insanlarla ilişkiye girerken dikkatli olmakta fayda var!
Yaz döneminin gelişi ile birlikte seyahat eden kişi sayısı diğer mevsimlere oranla belirgin derecede artıyor ve insanların farklı kişilerle ilişki kurma olasılıkları da artış gösteriyor. Bunun paralelinde de cinsel ilişki ve cinsel ilişki ile bulaşan hastalıkların (CYBH) oranı da artış gösteriyor.
Ülkemiz ile ilgili istatistiksel veriler yeterli olmadığından sıklıkla ABD’nin verileri kullanılıyor. Bu veriler ışığında ABD’de yıllık 15 milyon insanın bir veya birden fazla CYBH ile enfekte olduğu biliniyor. Bunların da yaklaşık üçte ikisini 15-24 yaş arası gençler oluşturuyor ve oluşumunda biyolojik ve psikososyal nedenlerin önemli rolü olduğu vurgulanıyor.
En sık görünen hastalıklar
CYBH arasında sıklıkla klamidya, gonore, sifiliz, genital herpes, insan papilloma virus, trikomoniazis ve pelvik inflamatuar hastalık ilk sıraları alıyor. Bu hastalıklara maruz kalan kişilerde tabii ki sarılık ve AIDS gibi hastalıklar da önemli Sağlık sorunu oluşturuyor.
Genel olarak kadınlarda CYBH daha sinsi seyrediyor ve kadınlara bulaşmanın gerçekleşme olasılığı da daha yüksek görülüyor. Gonore, klamidya ve HIV enfeksiyonlarının erkekten kadına bulaşması daha kolay oluyor. Ayrıca kadınlarda gördüğünüz CYBH neticesinde pelvik inflamatuar hastalık, serviks kanseri, kısırlık gibi önemli hastalıklar da ortaya çıkabiliyor.
Belirtileri
CYBH kişilerde sıklıkla sessiz seyreder. Erkeklerde ereksiyon problemleri ile karşımıza çıkabilir. Bunun yanında genital lezyonlar, vajinal veya penil akıntı, sistemik etkiye bağlı kızarıklık, idrarda yanma, idrar sıklığında artış, karın ağrısı, kasık bölgesinde ağrılı lenf bezeleri şeklinde de belirti verebilir.
Cinsel yönden aktif genç kişilerde en sık görülen CYBH etkeni klamidyadır. Üretrit, epididimit, prostatit, cervisit, bartolinit, konjonktivit gibi hastalıklara neden olabilir.
Korunma
Cinsel ilişkide bulunulan partner sayısı veya cinsel ilişkide bulunduğunuz kişinin ilişkide bulunduğu kişi sayısı arttıkça hastalıklar ile karşılaşma riski de artıyor. Bu hastalıklardan korunmada bilinen en etkili yöntem prezervatif kullanımıdır. Ayrıca, hastalık tanısı konulmuş kişilerin cinsel partnerlerinin de eş zamanlı tedavisi hastalıkların kontrolü açısından büyük önem taşır.
Son zamanlarda sünnetsiz erkeklerin HIV enfeksiyonuna ve ülseratif CYBH daha duyarlı olduğu şeklinde de görüşler var. Bu nedenle sünnetin erkekler açısından koruyucu olduğu düşünülebilir. Ancak, unutulmamalıdır ki gerçekte prezervatif kullanmadan korunmuş olunamaz.
Kişide CYBH saptandığında, cinsel ilişkide bulunduğu kişiye açıklamalı ve o kişi veya kişilerin de tedavi olması sağlamalı.
Ayrıca unutulmaması gereken önemli bir nokta da cinsel aktif tüm bayanların, hiçbir yakınmaları olmasa da yılda bir kez mutlaka kadın doğum uzmanına başvurarak muayenesini yaptırması ve bu hastalıklar açısından değerlendirilmesi önerilir.
Cinsel aktif erkeklerin de idrar yapma ile ilgili yakınmalarının olması, ereksiyon problemlerinin olması ve genital siğil, ülser ve akıntılarının olması durumunda ürolojiye başvurması erken tanı ve tedavi açısından önem taşır.
Anadolu Sağlık Merkezi’nden Üroloji Uzmanı Dr. Abdurrahman Özgür