Farenks burun ve ağız boşluklarından ses borusu ve yemek borusuna kadar uzanan içinden besinlerin ve Havanın geçtiği bir kanaldır. Kısaca farenks solunum ve sindirim yollarının geçiş alanı gibidir.

Farenjit, boğaz ağrısı olarak bilinir ve boğaz kısmının iltihaplanmasına verilen isimdir. Eğer farenjit yeni oluşmuş ve şiddetli şikayetler yapıyorsa buna akut farenjit denir. Akut farenjit genellikle bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Yutağın bazen mikrobik, bazen metabolik, bazen de çalışılan ortamın ısısına, tozuna bağlı olarak reaksiyon göstermesi olarakta bilinir.

SEBEPLERİ

Yaklaşık %90’ı viral olan enfeksiyonun, kalan kısmı genellikle bakteriyel sebeplidir. Bademciklerin enfeksiyonu da eş zamanlı olarak görülebilir. Özellikle 4-7 yaş arasında sıklıkla rastlanmaktadır.

BELİRTİLERİ

Akut farenjitte hastanın şikayetleri belirgindir. Boğaz ağrısı, yutma güçlüğü ve ağrılı yutma, boğazda kuruluk, kızarıklık, yanma veya kaşınma hissi, yabancı cisim hissi, takılma, gıcık, öksürük, balgam, ateş, baş ve boyun ağrısı gibi şikayetler olur.

TEDAVİ

Görülen belirtilere yönelik olarak tedavi uygulanır. Ilık gargara, Günde 2-3litre Su tüketimi, yatak istirahatı, ılık buhar uygulaması yakınmaları azaltıcı yaklaşımlardır. Bakteriyel etkenlerde ise daha sonra gelişebilecek romatizmal ateş, kalp hastalığı ve böbrek hastalıklarını önlemek için uygun olan Antibiyotik tedavi uygulanmalıdır.

HAZIRLAYANLAR; Dr. Erol YILDIRIM, Dr Cafer ÖZDEM

KAYNAKLAROtolaringoloji, baş ve boyun cerrahisi, Op. Dr. Nihat Çakır Kulak burun boğaz hastalıkları ve baş boyun cerrahisi, Prof. Dr. Onur Çelik Kulak burun boğaz enfeksiyonları, Prof. Dr. Cemal Cingi Cummings head and neck otolaryngology Baileys otolaryngology

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.