Bebeklerin diş gelişiminin anne karnında 3. veya 6. ayda başlıyor. Eyüp Devlet Hastanesi Diş Hekimi Hakan Erdoğan, Online Sağlık’a (www.onlinesaglik.com) yaptığı açıklamada, hamilelik döneminde anne adayının hem kendi ağız bakımını iyi yapması, hem de doğacak bebeğinin sağlıklı dişlere sahip olabilmesi için iyi beslenmesi gerektiğini söyledi.

Bebeklerin dişlerinin erken veya geç çıkabildiğini, bunun da bebeğin gelişiminin bir göstergesi olmadığına dikkat çeken Hakan Erdoğan, bebeklerin dişlerinin düzgün ve sağlıklı çıkmasının önemli olduğunu kaydetti.

Anne adayının hamilelik süresince iyi beslenmesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, “Bebeklerin diş gelişimi anne karnında 3. veya 6. ayda başlar. O yüzden bu dönemlerde beslenmeye dikkat etmek, özellikle A, C ve D vitaminleri, Protein, kalsiyum ve fosfor yönünden zengin g?dalar almak önemlidir” dedi.

Bebek doğduktan sonra da, ileride sağlıklı dişlere sahip olabilmesi için ağız ve diş bakımı ile beslenmesine özen gösterilmesi gerektiğini anlatan Erdoğan, dişleri çıkmaya başlayan bebeğin dişlerinin temiz bir bez veya gazlı bezle, ıslatılarak temizlenebileceğini söyledi.

Bebeğin ek gıdalara geçmesi ile birlikte sağlıklı diş gelişimi için beslenmesine dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Hakan Erdoğan, bir yaşından sonra diş fırçasına alıştırılmasında, gelecekte diş fırçalama alışkanlığına sahip olması için yarar olduğunu vurguladı.Erdoğan, çocukların dişlerini tek başlarına fırçalayabilene kadar ebeveynlerinden yardım almaları gerektiğini, 3 yaşından sonra ise çok az miktarda diş macunu kullanabileceklerini belirtti. Gelecekteki yararlı alışkanlıkların küçük yaşta kazanıldığını anımsatan Erdoğan, anne babanın da diş bakımlarına özen göstererek, çocuklarına örnek olmaları gerektiğine işaret etti.

Diş Hekimi Hakan Erdoğan, sağlıklı dişler ve ağız için tüm Aile bireylerinin, Günde 2 kez özellikle yemeklerden sonra florlu diş macunu ile dişlerini fırçalaması, diş ipi kullanması, dengeli beslenmesi ve düzenli olarak diş hekimine giderek kontrol olması gerektiğini kaydetti.(iha)

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.