MEZENTER ARTER İSKEMİSİ
Sıklıkla üst mezenter atardamarının tıkanıklığına bağlıdır. Tıkanıklık çoğunlukla kalpten pıhtı atmasına bağlıdır. Ritm bozukluğu, kontrolsüz kalp yetersizliği, yeni geçirilmiş enfarktüs, Hipertansiyon gibi damarsal hastalığı olan bir hastada ani gelişen şiddetli karın ağrısı akut mezenter iskemisini düşündürür. Hastalığın tanısı mezenter anjiografisi ile konur. Tedavide tıkanıklığın ciddiyetine ve yaygınlığına göre hasta yakın takip edilmelidir. Cerrahi olarak pıhtı çıkarılması veya barsağın damarı tıkalı bölümünün çıkarılması gerekebilir.
ABDOMİNAL ANGİNA (AĞRI)
Barsağı besleyen damarların sertleşmesi ve daralmasına bağlıdır. Özellikle barsağın kan ihtiyacının arttığı durumlarda ortaya çıkar. Yemeklerden 15–30 dk sonra başlayan ve 1-2 Saat süren kramp tarzında ağrı vardır. Hastalığın ciddiyeti arttıkça hastanın yemek miktarını azaltması tipiktir. Tanı anjiografi ile konur. Cerrahi olarak tedavi edilebilir
İSKEMİK KOLİT
Genellikle yaşlılarda dolaşım yetmezliğine bağlı gelişir. Damar iltihabı, orak hücreli Anemi ve pıhtılaşma bozukluğu olan hastalarda daha genç yaşlarda görülebilir. Büyük abdestle birlikte kanama, ani sol alt karın ağrısı tipiktir. Tanı sigmoidoskopi ile konur. Barsakta gangren veya ciddi tıkanıklık olamadıkça sadece destek tedavi ile dolaşım yetersizliği düzeltilir.
MEZENTER VEN TROMBOZU
Pıhtılaşmaya meyil olan durumlarda görülür. Ani veya kronik olarak oluşabilir. Bulantı, kusma ve kanama olabilir. Pıhtı önleyici ilaçlar tedavide kullanılır.
ANJİODİSPLAZİ
Barsak sisteminin en sık görülen damar bozukluğudur. 60 yaş sonrası barsak kanamalarının en sık sebebidir. Tanı kolonoskopi veya anjiografi ile konur. Tedavide gerekli vakalarda endoskopik olarak damarlara müdahale edilebilir.
DİEULAFOY ÜLSERİ
En sık midede görülür. Yüzeye yakın damarın basıya bağlı hasarı sonucu gelişir. Ani kanamalar yapabilir.
HAZIRLAYAN; Dr. Kamil ÖZDİL