Samsun Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Cem Şahan, biber gazlarının sağlığa olan etkileri nedeniyle yasaklanması gerektiğine dikkat çekerek, “Biber Gazı bazı kişilerde ölümlere dahi neden olmaktadır” dedi.

Toplumsal güvenliğin sağlanmasının ne kadar gerekli olduğunun da bilincinde olduklarını, ancak en son olarak TEKEL’in özelleştirme sürecinde gündeme gelen biber gazı olaylarının ardından Gazın tehlikelerinin bilinmesi gerektiğini vurgulaşan Şahan, savunma amaçlı kullanılan göz yaşartıcı sprey aslında biber gazı olarak bilindiğini ‘oleoresin capsicum’ gazından oluşan bu spreyler, doğal olarak yetişen ve gıda Maddesi olarak tüketilmesinin yanı sıra eczacılıkta da kullanılan Şili biberi adlı Bitkinin ekstraksiyon işlemine tabi tutulması ile elde edildiğini kaydetti.

Bu kimyasalların sağlığa etkileri üzerine yapılan çok az sayıda araştırmanın sonuçlarının ürkütücü olduğuna dikkat çeken Şahan, bu maddelerin akut etkileri arasında gözlerde ağrı, yanma hissi, aşırı göz yaşarması, gözkapaklarının kapanması, görme problemleri, deride kızarıklık, dermatit, egzama, baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, pulmoner ödem, akut solunum yetmezliği, hipotansiyon, göğüs ağrısının yer aldığını dile getirdi.

Gaza maruz kalan kişilerin Astım, kronik akciğer hastalığı, Hipertansiyon veya kardiyovasküler hastalığı varsa bu semptomlar çok daha belirgin görüldüğünü vurgulayan şahan, “Gaz hatta ölüme neden olmaktadır. Askeri medikal araştırmalarda şimdiye kadar saptanmamış anevrizması bulunan 30’lu yaşlardaki insanların özellikle risk altında olduğu belirtiliyor. Bu maddelerin, uzun dönemde kansere ve doğum defektlerine yol açabilecek kromozomal bozukluklara neden olabileceği iddia edilmektedir. Bu etkilere dair yeterli kanıt bulunmuyor. Yeterli kanıt bulunmaması hem araştırmaların yetersizliğinden hem de varolan az sayıdaki yayının askeri tıbbi araştırmalar kapsamında yapılması nedeniyle gizli kalmasından kaynaklanıyor” diye konuştu.

“Biber gazı hangi durumlarda, hangi ortamlarda kullanılmaktadır? Biber gazının insan sağlığına verdiği zararla ilgili herhangi bir bilginiz var mıdır? Toplumsal tepkisini dile getiren göstericilere karşı güvenlik güçlerinin nasıl davranması gerektiği, biber gazı ve şiddet kullanılmasından kaynaklanan toplum psikolojisinin ne tür tepki verdiğiyle ilgili herhangi bir araştırmanız var mıdır?” sorularına dikkat çeken Şahan,

“Sağlıklı insan için bu kimyasal silahların etkileri kısa süreli ve geçicidir. Fakat bazı insanlarda bu etkiler daha uzun sürebilir ve yaşamı tehdit edici boyutlara ulaşabilir. Astım, amfizem, pnömoni gibi solunum sistemi hastalıkları olanlar, çocuk ve yaşlılar gibi vücut savunma sistemi zayıf olanlar, vücudun savunma mekanizmalarını zayıflatan kronik hastalıkları olan kişilerde ağır etki gösterebilir.

Gebeler, deri ve göz hastalıkları ile kontakt lens takanlar en çok etkilenin kişiler” şeklinde konuştu. doktorlar olarak Tıp literatüre bakıldığında etkileri tam olarak bilinmeyen, maruz kalan kişilerde ciddi sağlık sorunları ve hatta ölümler bildirilmiş olan bu silahların kullanılmasının kesin olarak yasaklanması gerektiğini düşündüklerini belirten Şahan, biber gazlarının sorumsuzca kullanımı insanlık için büyük bir tehdit olduğunu ve kullanımına karşı etkin tavır alınması gerektiğini de sözlerine ekledi.(iha)

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.