Boyun düzleşmesi, boyun ağrısı şikayeti ile doktora giden hastaların önemli bir kısmına, ağrılarının sebebi olarak söylenmektedir.

Boyun düzleşmesi nedir, neden oluşur, iyileşir mi? Tedavi edilmezse neler olabilir. İsterseniz bu sorulara tek tek cevap verelim.

Boyun düzleşmesi Nedir?

Omurgamızın doğal bir anatomik duruşu vardır. Boyun bölgemizdeki ve bel bölgemizdeki içe kavis, bu anatomik doğal duruşun temelidir. Bu doğal anatomik duruşun devamlılığını sağlayan, omurgalar arasındaki disk adını verdiğimiz yumuşak, özel yapılardır. Bu özel yapıların iç kısmından başlayarak yırtılması ve omuriliğe doğru zamanla yavaş yavaş kayması omurga mekaniğini bozarak boyun düzleşmesine neden olur.

Boyun Düzleşmesi Neden Oluşur?

Uzun süreli öne eğili pozisyonda oturarak çalışmak

Ağır kaldırmak

Yüksek yastık kullanmak

Koltuk kanepe kenarına başı yaslayarak uyumak, dinlenmek alışkanlığı

Boyun öne eğik, kötü duruş alışkanlığı, zaman içinde yukarıda anlattığımız olayların gelişmesine ve boyun düzleşmesine neden olur.

Boyun Düzleşmesi Tedavi edilmezse nelere yol açabilir?

Yırtılıp kayan disklerdeki deformasyon ve kabarma giderek artarsa, boyun düzleşmesi sonunda boyun fıtığına neden olabilir. Boyun fonksiyonlarının bozulması, boyun ve omuz kaslarında gerginlik ve ağrı, başağrısı, başdönmesi gibi şikayetlere neden olabilir.

Boyun hareketlerinde kısıtlanma, gece ağrı nedeniyle uyanma, sabah boyun ağrısıyla uyanma gibi şikayetler olabilir.

Boyun Düzleşmesi Tedavi Edilebilir mi? Düzleşmiş boyun kavsini tekrar eski haline döndürmek mümkündür.Belli aralıklarla boyun kavsini yeniden oluşturan egzersiz programı, gerekirse elle yapılan hafif germe ve mobilizasyon teknikleri, boyun yastığı kullanımı ve duruşu düzeltme çabaları 2-3 hafta içinde olumlu sonuçlarını verecektir. Verilen programı yaşam alışkanlığı haline getirmek, boyun fıtığının oluşmasına karşı önemli ölçüde koruma sağlar.

Boyun kavisini tekrar eski haline dönmesi ile hastanın yakınmaları tamamen geçer. Aynı zaman da ileriye dönük boyun fıtığı riskinden de kurtulmuş olur.Eski haline dönen doğal boyun kavisini koruyacak şekilde günlük yaşamı sürdürmeyi öğretmek şarttır.

Boyun kavisini düzeltici egzersiz programı verilmeden, günlük yaşam alışkanlıklarını değiştirmeden yalnızca aletlerle yapılan fiziksel tedavi yeterli değildir.Boyunluk kullanmanın, şiddetli ağrılı 3-4 günlük dönem dışında faydadan çok zararı vardır. Aylarca takılması önerilen boyunluk tedavileri günümüzde terkedilmiştir.

Dr. Vildan Çerçi

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.