Birçok kişi yastığında rahat uyuyamadığından, boyun ağrısından şikayet etmektedir. Gece başını koyacak yer bulamamaktan, sürekli pozisyon değiştirmekten, adeta yastıkla savaşmaktan söz ederler.

Önerilen hemen her yastığı denerler. Bazı şanslı kişiler bu yastıklardan birinde rahat edebilirler. Çoğunluk ise evlerinde değişik yastık koleksiyonuna sahip olurlar.

Ortopedik yastıklar boynun “ doğal kavisi” ni destekler şekilde planlanmıştır. Bazıları boynun şeklini alarak bu desteği daha uygun vermeye çalışmışlardır.

Ancak her kişinin boyun kavis özelliği, boyun uzunluğu, omuz yüksekliği değişiklik göstermektedir. Bu yüzden tam uyum sağlamak zordur. Kaldı ki bu sağlansa bile kişi rahat edemi yebilir.

Çünkü,zamanla gelişmiş kronik boyun rahatsızlığı hiçbir yastıkta rahat etmesine izin vermez. Fark edilmeden ya da bilinen geçirilmiş boyun problemleri sonucunda boyun kavisi düzleşmiş olabilir. Boyun eklemlerinin bazı segmentlerin de kireçlenme gelişmiş olabilir. Bu nedenle boyun doğal kavisine kavuşmadan ya da sertleşmiş boyun segmenti açılmadan hasta hiçbir yastıkla tam rahat edemez.

Boyun doğal kavisi ve hareketleri düzelince, kişinin ortopedik boyun yastığına ihtiyacı kalmaz. normal orta sertlikte bir yastık kullanması yeterli olacaktır.

*Boyun problemi olmayan kişilerin ortopedik yastık kullanmasına gerek yoktur.Ancak; sert, yüksek yastıkla veya yumuşak birkaç yastıkla yatmak son derece zararlıdır.Boyun omurgasının doğal kavisini tersine zorlayıcı bir pozisyona neden olur.

*Reflü ( mide ağzı gevşekliği) hastalığı olan kişilerin yüksek yastık yerine yatak başını yükseltecek bir çözüm bulmaları daha uygun olacaktır.Bu tip hastalar zamanla boyun ağrısına sahip olabilirler. Hiç yastık kullanmadan da yüzüstü uyuma alışkanlığı zararlı değildir.

– İnce yastık kullanıp boyun kısmını destekleyerek yatılabilir. – İnce bir havlu rulo boynun boşluğunu dolduracak şekilde yatılabilir. . Gece yastıkla rahat edemiyor veya sabah boyun ağrısı, sertlik, tutulma ile uyanıyorsanız, kronik boyun probleminiz var demektir.

Omurga eklem ve bağları iyice kireçlenmeden, boyun omurgası doğal kavis ve hareketlerini en kısa zamanda yeniden oluşturmak gerekir.

Tedavide fizik tedavi yöntemleri, hekimin kendi tecrübesine uygun mobilizasyon teknikleri ve egzersizler uygulanmalıdır. Problemin eskiliğine ve yeniliğine göre tam iyileşme süreci bazen ayları bulabilir.

Dr. Vildan Çerçi

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.