Önlenebilir Sağlık sorunları içinde dünyada sigaradan sonra ikinci sırada bulunan obezite, böbrek hastalığı riskini normal ağırlığa sahip bireylere göre yüzde 40 ila 80 oranında artırıyor.

İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, obezitenin tedavisiyle birçok hastalığın önlenebileceğini söyledi.Çevresel ve genetik faktörlere bağlı olarak gelişen obezite ve beraberinde getirdiği metabolik sendrom, kronik böbrek hastalığının gelişimi ve ilerlemesinde önemli bir risk faktörü olarak kabul ediliyor.

Obezite Prevalans Çalışması'nın sonuçlarına göre Türkiye'de yetişkinlerde obezite oranı, yüzde 22.3. İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, fazla kilosu olanlarda böbrek hastalığı gelişme riskinin normal vücut ağırlığına sahip bireylere göre yüzde 40 ila 80 oranında fazla olduğunu belirterek, hastalıkla ilgili şunları söyledi:

"Obezite böbrek yetmezliğine yol açtığı gibi, böbrek hastalarında da hastalığın seyrini olumsuz etkiliyor. Diyaliz veya böbrek nakli tedavilerinin gerekli olduğu 'Son Dönem Böbrek Hastalığı'nın en yaygın iki nedeni olan Tip 2 diyabet ve Hipertansiyon ile çok yakından ilişkili olması riski artırıyor.Obezite gerek diyabet ve hipertansiyona neden olarak, gerekse metabolik sendrom olarak adlandırılan açlık kan şekeri ile kan yağlarında yükselme ve hipertansiyonla tanımlanan bir klinik tablo içinde yeralarak, böbrekleri olumsuz etkiliyor".

Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği tarafından yapılan Türk Hipertansiyon Prevalans Çalışması verilerine göre ise vücut kitle indeksi 30 kg/m2 ve üstünde olan bireylerin yüzde 60'ında hipertansiyon görülüyor. Doç. Dr. Atasoyu, obezitenin kan Basıncına etkisini ise şöyle açıklıyor:

"Genetik yatkınlığın rolü olmasıyla birlikte, asıl etken vücutta artan yağ dokusudur.Yağ dokusu, kan Basıncının yükselmesine neden olan birtakım hormonal etkiler oluşturarak böbreklerde Su ve Tuz tutulumunun artmasına ve atardamarlarda spazm oluşturarak, çaplarının daralmasına yol açıyor. Böylece hipertansiyon gelişiyor. Tüm bunlardan korunmak için obezitenin tedavisi şart."Obezitenin önlenmesi ve tedavisinde ise öncelikle diyetle alınan kalorinin azaltılması ve düzenli egzersiz (tempolu yürüyüş, hafif tempolu koşu, Bisiklet veya yüzme gibi) yapılması çok önemli.Düşük kalorili beslenme programı ve düzenli egzersizlere rağmen yeteri kadar zayıflayamayan obez kimselere cerrahi tedaviler uygulanabiliyor. Tedavi seçenekleri arasında yer alan cerrahi, doğru hastaya doğru yöntemle uygulandığı zaman başarılı sonuçlar alınmasını sağlıyor.İHA

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.