Yeni doğmuş bebekler ve çocuklar güneş ışığına karşı oldukça hassastır. Yaz tatiline bu ay, küçük çocuğuyla çıkmayı planlayanlara, güneşten korunmayla ilgili bir kaç önerimiz var.Çocuklar zamanlarının hemen hemen yarısını, sokaklarda, bahçelerde güneşe altında oynayarak geçirirler. Bu yüzden anne ve babaların çocuğun gereğinden fazla güneş altında kalmasının ne kadar tehlikeli olabileceği konusunda bilinçlenmesi gerekir. Araştırmalar, çocuklukta oluşan ciddi güneş yanıklarının, ileride Cilt Kanserine yakalanma riskini arttırdığını gösteriyor.
Çocuklar Risk AltındaÇocuğunuzu, cildi yakan ve yaşlandıran ultraviyole ışınlardan koruyarak, ileride cilt kanseri olma riskini de azaltmış oluyorsunuz. Bundan fazlası, cilt yanıklarıyla oluşan sızılardan, deri lekelerinden de korunmayı sağlıyorsunuz.• UVA ışınları cildin elastikiyetini azaltarak erken yaşlanmasına neden olur. Çocuğun cildi, yetişkinlere oranla daha incedir ve dolayısıyla güneşten daha özenle korunmayı gerektirir.• UVA ışınları cilt yanıkları, çiller ve deri lekelerinden birinci derecede sorumludur. UVA ışınlarının yanısıra UVB ışınları da cilt kanserini tehdit eden faktörlerdendir.Güneşin altında fazla kalan cilt, terleyerek tepki verir. Ancak 3 aylıktan küçük bebekler terleyemezler ve fazla sıcağa maruz kaldıkları taktirde, havale gibi ciddi rahatsızlıklar geçirirler.Güneşin Azı Yarar, Çoğu ZararGüneş altında fazla kalmak ne kadar zararlıysa, bir miktar güneş ışığıda kendimizi zinde ve güçlü hissetmemiz için şart. Güneşli bir Günde dışarı çıktığınızda güneş ışınları deri hücrelerine ulaşarak onları canlandırır, bu da kendimizi daha dinç hissetmemizi sağlar. Ayrıca aydınlık ve güneşli bir havada, göz bebeklerimize ulaşan güneş ışınları, beynimize iyimserlik, canlılık, zindelik komutları verir. Kapalı ve yağmurlu havalarda nedensizce içimizin sıkılması, moralimizin bozulması bundandır. Güneşe çıktığınız Saatler ve güneş altında ne kadar kaldığınız, cildinizin zarar görmesi bakımından önemlidir. Anne babaların çocuklarını, Nisan ortasından Eylül sonuna kadar güneşten dikkatle korumaları gerekiyor. Eğer çocuğunuz güneşte 5 Dakikadan fazla kalacaksa, 15 -25 arası koruma faktörlü bir krem sürün. Yüksek koruma faktörü, cildin üzerine koruyucu bir tabaka şeklinde yayılarak, güneşin zararlı etkilerini en aza indirir.
Telikeli SaatlerNisa ve Eylül ayları arası, çocukların en fazla dışarıda vakit geçirip oyun oynadıkları ve güneşin en yakıcı olduğu zamanlardır. Kışın kapalı mekanlarda kalmaya alışkın olan cilt, bir alışma devresi geçirmeden ansızın güneşe maruz kalır. Açık ten rengi olan çocuklar, güneşten çok çabuk etkilenirler. Koyu tenli çocuklar ise, güneşe karşı daha dayanıklı olmasına karşın, aynı şekilde yanarlar. Saat 11.00 ile 15.00 arası, güneşin en tepede ve en yakıcı olduğu saatlerdir. Rüzgarlı veya bulutlu havalarda dahi güneş tehlikeli etkisini gösterebilir, bu yüzden güneş kremsiz çocuğunuzu dışarı çıkarmamaya gayret edin.
Risk FaktörleriFarklı ortamlar ve Havadaki ani değişimler, çocuğunuzun güneş ışılarına karşı hassasiyetini arttırabilir.Güneş ve Kum : Her ikisi de güneş ışılarının daha fazla yansımasına ve dolayısıyla plajda güneşlenirken daha fazla yanmamıza neden olurlar. Ayrıca UV ışılarının Suda iletkenlik özelliği vardır ve suda yüzerken de yanmaya devam edersiniz.Kar : Kar güneş ışılarının %85 oranında iletilerek cildimize yansımasına neden olur. Kışın kayak için dağa çocuğunuzu da yanınızda götürmek, spor yapması, temiz Hava alması açısından oldukça yararlı. Ancak güneşten korumak için çok dikkatli davranmanız gerekiyor.Gün ortası : Güneş öğlen saatlerinde tam tepeye çıkar ve güneş ışınları yeryüzüne herzamankinden 10 kat daha dik ulaşmaya başlarlar.Tatil Yöresi : Yazın tatile çıkacağınız yöreyi belirlemeden önce, deniz seviyesine yakınlığını tesbit edin. Rakımı düşük bölgelerde, güneşin zararlı etkilerini en az hissedersiniz.