Uzmanlar tüm vücutta yaygın ağrılar, üzüntülü ruh hali, özellikle uyandıktan sonra vücutta tutukluk ve genel yorgunlukla kendini gösteren fibromiyalji hastalığının, daha çok orta yaşlı bayanlarda görüldüğünü belirtti.

Fibromiyalji hastalığına diğer başka hastalıkların da neden olabildiğini söyleyen

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Romatoloji Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Müge Bıçakçıgil, "Çoğu hasta tüm vücudunda ağrıdan yakınır fakat genellikle vücudun baş, ense, omuz, sırt, bel, kol ve bacaklar gibi belli bölgelerinde ağrılı noktalar vardır. Bu noktalara baskı uygulandığında ağrı artar. Hastalar bunları çok çalıştıktan sonra hissedilen ağrılara benzetirler ya da "kaslarım ezilmiş gibi" diye anlatırlar. Ayrıca genellikle enerjilerinin tükenmiş olduğunu hissederler. Bazen kaslarda seyirmeler ve yanmalar tarif edilebilir" dedi.

"Hastalığın çok farklı bulgularının olması ve her hastada farklı bir şekilde seyretmesi nedeniyle yapılacak tedavi hastaya özel olarak belirlenmelidir. Tedavide ilaç ve ilaç dışı yöntemler birlikte kullanılır. Tedavinin amacı ağrı kontrolü, uykunun düzenlenmesi, yorgunluk ve Depresyon gibi duygudurum bozukluklarının düzeltilmesidir" diyen Bıçakcıgil, Fibromiyalji hastalığının belirtileri arasında vücudun herhangi bir yerinde veya yaygın ağrılar, yorgunluk hissi, en sık görülen sabah yorgunlukları ve uyku bozuklukları, hastaların yarısı ya da üçte iki kadarında barsak bozuklukları, gerilim ya da baş ağrıları, çene eklemlerinde ağrı, göğüs ağrısı, çarpıntı, adet bozuklukları, kaslarda seyirme ve unutkanlığın olduğunu söyledi.

Fibromiyalji hastalığının daha çok orta yaşlı kadınlarda görüldüğünü belirten Bıçakcıgil, "Hastalık sürekli olup zaman zaman belirtiler de azalabiliyor. Fibromiyalji tedavisinde egzersiz de çok önemli bir tedavi ve korunma yöntemidir. Özellikle öğleden sonra ya da akşam saatlerinde yapılan egzersizlerle de hastalar kendilerini daha iyi hissedebiliyor. Ayrıca ilaçlara gereksinimler de azalıyor. Kuvvet ve dayanıklılık arttırıcı, gevşeme ve germe egzersizlerinin tipi ve şiddeti hekimler tarafından kişiye göre düzenleniyor. Düşük yoğunlukla yürümek, yüzmek, bisiklete binmek, Su aerobiği gibi aktiviteler de fayda sağlıyor. Fibromiyalji tedavisi romatolog, fizik tedavi uzmanı, psikiyatrist ve nörologdan oluşan bir ekip ile yürütülmektedir. Sindirim sistemi ile ilgili şikayetlerin eşlik etmesi halinde gastroenterolog da ekibe dahil olmaktadır" ifadelerini kullandı. iha

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.