Türkiye'de ve dünyada son yıllarda bağımlılık haline gelen asitli içeceklerin kırık vakalarının artmasında önemli rol oynadığı bildirildi. Uzmanlar özellikle çocuk ve yaşlıların süt yerine kola ve benzeri asitli içecekleri tüketmesinin kemiklerde ciddi hasara neden olduğunu belirtti. Yapılan araştırmalarda kırık vakalarında son 30 yılda yüzde 42 oranında artış görüldüğü ifade edildi.

Aydın Özel Fizirem Fizik Tedavi Merkezi kurucusu Uzman Dr. Cavidan Ay, halk arasında süt içmenin sadece çocuklara has beslenme türü olarak algılandığını ve bu inanışın çok yanlış olduğunu belirterek, "Sağlıklı bir yaşam için her yaşta süt ve süt ürünü tüketilmesi şart. Yeterli miktarda süt içmeyen kişilerde kemik erimesi daha fazla ve erken yaşlarda görülüyor. Bunun sonucunda bel, kalça, el, ve bilek, kırıkları görülebilir. Süt yerine asitli içecekler tüketimi, kişilerde güç kaybına ve yaşam kalitesinin düşmesine neden oluyor. Yaşlılıkta en büyük sorunların başında gelen kemik erimesinden fazla etkilenmemek için herkes yeterli oranda süt ve süt ürünü tüketmelidir" dedi.

Öte yandan, özel bir klinik tarafından yapılan araştırmada 30 yıl öncesine göre bugün insanlarda kol ve bacak kırılması oranının yüzde 42 oranında arttığı belirlendi. ABD'de ve Yeni Zelanda'da yapılan araştırmalarda, çocukların yeni yaşam tarzları haline gelen süt yerine, gazlı meşrubat tüketme alışkanlıklarının kemik yapılarını zayıflattığı ve ileride ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği; son yıllarda yine asitli içecek tüketimine paralel olarak kırıklarda artış olduğu, ABD'de erkek çocukların yüzde 64'ü, kız çocukların ise yüzde 86'sı yeterli miktarda kalsiyum almadığı, süt tüketimi az olan çocukların çeşitli sporları yaparken kol ve bacak kemiklerinin kırıldığı belirlendi. iha

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.