Baş ağrısı yaşamayan insan hemen hemen yok gibidir. Baş ağrısına neden olan birçok sebep vardır. Fakat bunlar için en sık görülen baş ağrısı gerilim ve migren türü baş ağrısıdır.

Ne yazık ki; gerilim tip baş ağrısı hekimler tarafından ya atlanır yada basite alınarak hasta pek bilgilendirilmez. Hasta baş ağrısının sinirsel olduğunu öğrendiği zaman ilaç tedavisine pek yanaşmaz, yakınları da bu ağrının nedenini kapris, naz, ilgi çekme… vs gibi algılar.

Son zamanlarda artan ekonomik kriz ve buna bağlı maddi zorluklar, Aile içi geçimsizlikler, özellikle büyük şehirlerde yaşanan trafik ve Hava kirliliği, iş stresi… gibi sebepler sinir sistemini yıpratır. Böylece sinir sisteminin biyokimyası değişir. Yani sinir sistemi hastalanır. Bu hastanın belirtileri sinirlilik ve ajitasyon hali, uyku bozukluğu, sıkıntı, olayları kafaya takma… vs’dir. Soğuk Havada kısa kollu bir kıyafet giydiğimiz zaman nasıl hasta oluyorsak, aşırı streste sinir sistemini hastalandırır. Bu durum mutlaka tedavi edilmelidir. Aksi halde kişinin yaşam kalitesi düştüğü gibi bir çokta hastalık belirtisi ortaya çıkar.

Baş ağrısı bu belirtiler içinden en sık görülenidir. Bu ağrı genellikle enseden başlar ve tüm başa yayılan, sıkıştırma tarzında bir ağrı olup, çift taraflıdır.

Ağrı, enseden başladığı gibi başın önünü de tutabilir ve hastalar tarafından başına gerilme yada kafa üzerinde bir ağırlık hissi olarak tanımlanır. Bulantı ağrıya eşlik edebilir, ağrı kesiciye yanıt vermez, tüm Gün boyu sürdüğü gibi stresin arttığı saatlerde daha da artar, hayat kalitesini bozar ve iş verimini de azaltır.

Gerilim tip ağrı çok rahatsızlık verdiği için hasta panikleyerek doktora gider. Tanıda somut bir laboratuar ve BT, MR bulgusu yoktur. Genellikle bu tür hastaların migren teşhisi konur sinirsel denip geçiştirilir. Bu hastalıkta tanı ve tedavi çok önemlidir.

Toplumumuzda en sık görülen baş ağrısı türü gerilim tip baş ağrısı ve migrendir. Çünkü migrende baş ağrısını tetikleyen en önemli faktörlerden birisi strestir. Bu durumdan bu iki baş ağrısı ayrı ayrı ele alınmalı fakat tedaviye bütünsel olarak yaklaşılmalıdır.

Gerilim tip baş ağrısında; sinir sistemi düzelmeden ağrıda azalma olmaz. Sinir sistemi geç hasta olur ve geç düzelir. Verilen ilaçların doktorun öngördüğü zamandan önce kesilmesi ağrının nüksetmesine sebep olur. Bunun için tedavi süresine dikkat etmek gerekir.

Stresten olabildiğince kaçmak, kendimize zaman ayırmak, bol spor yapıp, dengeli beslenmek sinir sisteminin yıpranmasını ve gerilim tip baş ağrısını önler.

Doç. Dr. Serdar DağNörolog

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.