kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aynur Gölpınar Dağdemir, anne adaylarının gebeliğin ilk, ikinci ve üçüncü 3 aylık dönemlerinde çeşitli rahatsızlıklarla karşı karşıya kaldığını söyledi. Op. Dr. Aynur Gölpınar Dağdemir, hamile kadınların karşılaşabilecekleri rahatsızlıklar ve bunlardan kurtulmanın çarelerini anlatarak, “Sağlıklı bir doğum için uyulması gerekli kurallar vardır. Bütün anne adayları bu kurallara uymalıdır. Anne olmak öyle kolay değil” dedi.
Op. Dr. Dağdemir’in, hamileliğin 9 ayıyla ilgili anne adaylarının karşılaşabileceği rahatsızlıklar ve çareleri hakkında verdiği bilgiler şöyle:
GEBELİKTE İLK 3 AYLIK DÖNEM
Yorgunluk : İhtiyacınız olduğu kadar dinlenin. İyi yeme ile birlikte sigara ve Alkol gibi zararlı alışkanlıklardan kurtulun.
Bulantı ve Kusma: Daha sık ve küçük öğünler tüketin. Galeta, kraker gibi kuru yiyeceklerle gündüz atıştırmaları yapın. Bazen doktorunuz antiasit önerebilir.
İdrara Sık Çıkma: Yatmadan önce Sıvı alımını azaltın. Ancak ihtiyaç hissettiğiniz her an idrara çıkın. Aksi taktirde enfeksiyon riskinizi arttırırsınız.
Göğüs Hassasiyeti: Göğüslerinizi iyi destekleyen Sütyen ağrıyı azaltabilir.
Baş Ağrısı ve Kendini İyi Hissetmeme: Hormon düzeyindeki ve kan dolaşımındaki değişiklikler, stres ve yorgunluk birer nedendir. Şiddetliyse doktorunuza danışın.
Kilo Artışı: Gebelik süresince alınan 11-14 kilo idealdir.
Nokta Şeklinde Kanama veya Lekelenme: Mutlaka doktorunuza danışın.
Kasık Ağrısı: Rahim genişlerken normal olmakla beraber, ağrı şiddetli, sürekli ve ateşle beraberse doktorunuza başvurun.
İKİNCİ 3 AYLIK DÖNEM
Sırttaki Ağrılar ve Yanmalar: Rahmin hızla büyümesinden kaynaklanır. Oturma, yatma pozisyonları ve doktorunuzun önereceği fizik egzersizler sırt ağrılarınızı azaltacaktır.
Karın Ağrısı: Dinlenme egzersizleri ve Sıcak banyo rahatlatabilir, ağrı sürekliyse doktoru arayın.
Bacak Krampları: Uzun süre oturmaktan veya yürümekten kaçının. Bölgeye sıcak uygulamalar ve kalça kaslarınızı gerici egzersizler sizi rahatlatabilir.
Mide Yanmaları: Ani pozisyonlardan kaçının. Yağlı, kızartmalı yiyecek, fazla miktarda çay, kahve ve çikolatadan kaçının, bazen antiasit kullanmak gerekebilir.
Cilt Değişiklikleri: Güneşe fazla maruz kalmayın. Cilt kararması doğumdan sonra her zaman kaybolur.
Kabızlık: Hafif egzersiz, günlük yürüyüşler, liften zengin yiyecekler sizi rahatlatır.
Anemi (Kansızlık): Gebeliğin ikinci 3 aylık döneminden itibaren her anne adayı ilave demir almalıdır.
Kilo Artışı: İlk 3 aydan sonra haftada 400-500 gr almanız normaldir.
Bebeğin Hareketlerini Hissetmek: Gebeliğin yaklaşık 20. haftasında bebeğin hareketlerini hissetmeye başlarsınız.
ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK DÖNEM
Nefes nefese Kalma: Ciddi durumlarda doktorunuza danışın. Bebeğin doğum kanalına doğru inmesiyle beraber akciğerler üzerindeki Basınç azalacak ve şikayetiniz de azalacaktır.
Kalça Ağrısı ve Siyatik: Sırt ve karın kaslarınızı güçlendirici egzersizler ve ılık banyolar size yardımcı olabilir.
Uyku Problemleri: En iyi pozisyon bacak ve dizleriniz bükülü şekilde sağ tarafınıza yatmaktır. Karın bölgenizi ve bacaklarınızı destekleyici minder de kullanabilirsiniz.
Varisler: Uzun süre ayakta kalmayın, Ayak ayak üstüne atıp oturmayın, ideal egzersiz ve diğer önerileri almak için doktorunuza danışın.
Hemoroid (Basur): Lifli diyet ve bol miktarda sıvı sizi koruyacaktır.
İdrar Kaçırma: Sıkıştığınız an tuvalete gidin. Sık boşaltma idrar torbanızın dolu olmasını önler.
Kilo Artışı: Üçüncü dönemde yaklaşık 5 kilo alınır. Bebeğin ağırlığı kırkıncı haftada 3-3.5 kilo, boyu 46-50 santimdir.
Bebeğin Hareketleri: Bebeğin hareketlerinde ani azalma ciddi bir problem başlangıcı olabilir. Derhal doktorunuza başvurun.
iha