Ergenlik dönemiyle birlikte kendi bakımına özen gösteren gençlerde jöle kullanımı yaygınlaşmaya başlar. Ancak jöle kullanımının migreni tetiklediğini biliyor muydunuz? Migren, normal seyreden baş ağrılarının 3-5 misli daha şiddetli geçen yoğun baş ağrılarıdır. Migren nöbetleri sırasında küme baş ağrıları çekilir ve kişi dayanamaz hale gelebilir. Bu ataklar tekrarlayabilir, şiddeti artabilir, azabilir. Migren, genetik bir hastalık olmasına rağmen, ailede migren hastalığı olan kişilerin çocuklarında da ortaya çıkması olasıdır. Ancak ailenizde migren hastası var diye mutlaka migren olacaksınız diye bir kaide yoktur.

Migren genetik bir hastalık olup, ataklar sırasında beyin damarlarında iltihaplanma yaşanır, bu da yoğun baş ağrıları olarak kendini gösterir. Beyindeki ani iltihaplanma yüzünden aşırı hassasiyet yaşanıyor. Hastanın başının sağ ya da sol tarafında ağrı, uyuşma ve hissizlik görülebilir. Başınızın tek tarafında şiddetli ağrılar, ağrının durup tekrar tekrar yeniden başlaması, ışığa karşı hassasiyet, ağrı sırasında mide bulantısı, başta uyuşma, sese ve kokuya karşı duyarlılık var ise migren hastalığından söz edebiliriz. Ataklar 4 Saat ile 72 saat arası nöbetler şeklinde sürebilir.

Migren erkeklere nazaran kadınlarda daha sık rastlanıyor. Bunun sebebi kadınlardaki Hormon değişimlerinden kaynaklanıyor. Adet dönemi öncesinde migren atakları artabilir, gebelik ve menopoz dönemlerinde ise seyrekleşir. Ancak bazı gebelerde, gebelik döneminde de iyileşme görülmeden şiddetli şekilde devam edebilir.

Migren genellikle 20 li yaşlarda başlar ve kişinin hayatı boyunca devam eder. Ancak 50 yaşın üzerinde migren oluşma riski çok azdır. Tedavi için doktora başvurulmalı, ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Ancak bir Ay içinde 10 taneden fazla ilaç kullanılması, var olan migreni kronik hale getiriyor. Bu yüzden kesinlikle doktora danışmadan ilaç almamalısınız.

Erkeklerin saçlarına sürdüğü jölelerden dolayı, dışarıda esen rüzgarı daha fazla hissederler. Bu da baş kısmında migrene sebebiyet verebilir. Bu yüzden jöle kullanmak migreni tetiklemektedir. Migren 20 li yaşlarda başlayan bir hastalık olduğu için bunun üzerine bir de jöle kullanımı eklendiği zaman kaçmak olanaksız hale gelebiliyor. Özellikle ailesinde migren hastalığı bulunan erkeklerin jöle kullanımına dikkat etmeleri, soğuk havalarda beresiz dışarı çıkmamaları önerilir.(MS)

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.