KTÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Baki, kavak ağaçlarının, tohumları polen yaptığı gerekçesiyle kesilmesinin yanlış olduğunu söyleyerek, “Asıl alerji yapan fındık ve ve kızılağaç polenidir” dedi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Baki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz mevsimiyle alerjik hastalıklarda artış görüldüğünü söyledi.
Polenlerin, Bitkilerin erkek tohumları olduğunu ifade eden Baki, “Polenler Havada bulutlar halinde rüzgarın da etkisiyle yüzlerce kilometre öteye taşınabilirler. Sıcak, kuru ve rüzgarlı havada polen miktarı artar, yağmurlu havada ise azalır. Her Bitkinin polen oluşturma dönemi de farklılık gösterir” diye konuştu.
Baki, alerjik hastalıkları, astım ve nefes darlığı gibi şikayetleri olanların yaz mevsiminde dikkatli olması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Polen mevsiminde evlerin pencerelerinin kapalı tutulması o süre zarfında hastayı koruyacaktır. Hastalar bu mevsimde ilaçlarını düzenli olarak kullanmalılar. İlaçlar düzenli olarak alınır ve çevresel faktörlere de dikkat edilirse hastalar şikayetlerini atlatabilirler. Ayrıca polen aşısıyla da hastaların bu şikayetlerden tamamen kurtulmaları mümkündür.”
Türkiye’de kavak ağaçlarının alerjik hastalıklara neden olduğunun düşünülerek kesildiğini anlatan Baki, “Kavak ağaçlarından etrafa yayılan pamukçukların polen olduğu düşünülüyor. Ancak bunlar kavak tohumlarıdır. Polenle alakaları yoktur ve bu nedenle alerjiye neden olmazlar. Araştırma ve testlere göre de kavak ağaçlarında alerjiye az rastlandığı tespit edilmiştir” dedi.
Baki, polen alerjisi konusunda kavak ağaçlarının suçlanmaması gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
“Kavak ağaçları 200-300 sene yaşayabilen ağaçlardır. Kavak ağaçlarının, tohumları polen yaptığı gerekçesiyle kesilmesi yanlıştır. Asıl alerji yapan fındık ve kızılağaç polenidir. Huş ağacı poleni de alerji konusunda etkilidir. Yaptığımız araştırmalara göre, bu ağaçlarla karşılaştırıldığında kavak ağacının polen konusunda bir suçunun olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca evde yetiştirilen çiçeklerde de polen yoktur.”
Yaz aylarında en sık karşılaşılan polen alerjilerinden birinin de çayır poleni olduğunu belirten Prof. Dr. Ali Baki, çayır polenlerinin rüzgarın etkisiyle 300 kilometreye kadar yayılabildiği için Astım ve alerjik nezlenin en önemli nedeni olarak görüldüğünü sözlerine ekledi.(A.A)