Son yıllarda özellikle kadınlar arasında popüler hale gelen platesin bir parçası olan renkli bantların (thera-bant) yanlış seçimi ve kullanımının ciddi yaralanmalara neden olduğu bildirildi.
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Derya Özer Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, egzersizin fizyorerapistlerin son yıllarda sıklıkla kullandığı bir tedavi modeli olduğunu belirtti.
Bu yöntemle tedavide kesin sonuçların alınabildiğini dile getiren Dr. Kaya, ancak egzersizin doğru uygulanabilmesi gerektiğini anlattı.
Dr. Kaya, son yıllarda özellikle kadınlar arasında popüler hale gelen platesin de fizyoterapistlerin kullandığı metotlardan biri olduğunu belirterek, platesin farklı yerlerde farklı kişilerce uygun olmayan şekillerde yapıldığını kaydetti.
Platesteki egzersizlerin mutlaka uzman gözetiminde yapılması gerektiğini kaydeden Dr. Kaya, egzersizlerin uzman denetimden öğrenildikten sonra uygulanmasının daha sağlıklı olacağını aktardı.
Dr. Kaya, egzersizin birçok kas iskelet sistemi sorununun vee kronik hastalığın tedavisinde fizyoterapi ve rehabilitasyon biliminin vazgeçilmez bir tedavisi yaklaşımı olduğunu anlatarak, hem koruyucu rehabilitasyonun bir parçası hem de yaralanmalar sonucu ortaya çıkan hareket kısıtlığının, ağrı kontrolü ve motor fonksiyon yeteneğinin yeniden kazandırılması için de egzersizin önemli olduğuna vurgu yaptı.
Dr. Kaya, platesin her yaş grubunca yapılabileceğini ve bu yöntemle yapılan eğzersizlerin omurga rahatsızlığı için tedavi edici olduğuna dikkat çekti.
-HER RENGİN DİRENCİ FARKLI-
Fizyoterapi ve rehabilitasyon yaklaşımlarının son 10 yıl içinde hızla değiştiğini dile getiren Dr. Kaya, günümüzde tüm kas ve iskelete sistemi sorunları için istirahati savunan geleneksel tedavi yaklaşımlarının yerini fonksiyonel egzersiz temelli modelin aldığını söyledi.
Plateste kullanılan elastik dirençli bantların (thera-band) eğzersizde belli bir yüklenmeyi sağlabildiği için tedavide önemli bir metaryal olduğunu dile getiren Dr. Kaya, rengine göre direnci değişen bantların belli bir dirençle ağırlık oluşturduğunu aktardı.
Bantların kişinin yaşına, kilosuna, direncine ve rahatsızlığına bakılmadan verildiğinde hastalarda sorunlar oluşturabildiğini belirten Dr. Kaya, ''Yanlış bant kullanımı sonucu kas ve iskelet sisteminde yaralanma, kasta yırtılma ve şiddetli zorlamalarda kopma, eklemde hasar, omuz, diz ve belindeki şikayetlerle hastanemize gelen kişi sayısı arttı. Özellikle televizyonlardaki programları izleyerek bize sorunu olarak gelenlerin sayısı önemli ölçüde yükseldi. Hastalar (televizyonda gördük, spor merkezinde gösterdiler. Bize böyle önerdiler) diyorlar. Bantların kullanımında rahatsızlık oluşturan etken yanlış bant kullanan kişinin varolan kuvvetinden daha fazla bir dirençle çalışmaya gayret göstermesi ve konunun uzmanından bilimsel eğitim almaması. Kişiye direnci yüksek bant verildiğinde ciddi sorunlara neden olabilir'' şeklinde konuştu.
''There-bant''ların seçiminde kişinin egzersizlerle neyi amaçladığının da etkili olduğunu söyleyen Dr. Kaya, bantlardaki rengin kuvveti belirlediğini kaydetti.
''There bant''ların kuvvet oranlarına göre bej, sarı, kırmızı, yeşil, mavi, siyah, gri ve Altın renklerinin bulunduğunu dile getiren Dr. Kaya, rengin seçiminde hareketin yapılacağı bölgenin önemli olduğuna, bandın direncinin rengin açık veya koyu olmasına göre değiştiğine dikkat çekti.
-KADIN VE ERKEK AYRIMI DA ÖNEMLİ-
Dr. Kaya, şunları kaydetti:
''Bantların seçiminde kadın ve erkek ayrımı da yapmak gerek. Çünkü erkek ve kadınların kas kuvveti farklı oranlarda. Ayrıca (kilo arttıkça kuvvet artar) algılaması yanlış. Kadınların düşük, erkeklerin ise yüksek dirençli bantlarla başlaması daha mantıklı. Bantları özelikle fizik tedavide kullanıyoruz. Tedavi sırasında hastanın eklemine yük bindirmeden güvenli bir şekilde renkleri ve dirençlerini ayarlayarak uygulamaya çalışıyoruz. Amerika'da rehabilitasyon profesyonellerinin yüzde 96'sı pratikleri sırasında elastik direnç bantlarını kullanıyor.
Egzersizin en önemli avantajı duruşu bozukluklarını zamanla düzeltiyor. Özellikle Masa başında yoğun ve stres içindeki çalışma en çok omurgayı etkiliyor. Doğru egzersizlerle boyun, sırt ve beldeki ağrılar ve kamburluklar düzeltilebilir.''
Dr. Kaya, ünitelerine gelen hastaları ön tedavi sürecinden geçirdikten sonra uygun bir ev programı verdiklerini ve bantlarla tedavide yüzde 90 başarı sağladıklarını aktardı.
Dr. Kaya, internetten yapılan plates topu ve bant satışlarında doğru seçimin önemli olduğunu, ayrıca plates eğitimi veren spor merkezlerinin de sıkı denetimden geçirilmesi gerektiğini anlattı.
Bantlar gibi değişik renklerdeki plates toplarının da kişinin sağlık durumu, kilosu ve direncine göre değiştiğini dile getiren Dr. Kaya, Çin yapımı plateslerin yanlış seçiminde yaşanacak patlama ve yırtılmaların çok ciddi yaralanmalara neden olduğunu kaydetti.