Kişinin kendi kanıyla iyileşmesine imkan veren PRP tedavisinin, vücudun kendi potansiyelini kullanarak kendini yenilemesine olanak sağladığı belirtildi.
İnsan vücudunun hastalıkları iyileştirme potansiyeli olduğu biliniyor. Kişinin kendi kanıyla iyileşmesine imkan veren PRP tedavisi de bu potansiyeli kullanan doğal yöntemlerinden biri olarak görülüyor.
PRP tedavisi ile eklem, kas, tendon sorunlarının ameliyatsız tedavisi edilebildiğini aynı zamanda cilt yenilemeden saç dökülmesine kadar birçok alanda kullanıldığını belirten Özel Medline Aydın Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gülnur Taşcı Bozbaş,
”Tıp dünyasında, kök hücrelerin yenilenmesi amacıyla hastalardan alınan kanın hücrelere ayrılıp, pıhtılaşan kısmının yeniden hastaya verilmesi yöntemi olarak nitelendirilen PRP uygulaması; hiçbir alerji riski de taşımıyor. PRP, doktorlar tarafından yapılan bir uygulamadır. Doktor, hastadan iki veya üç tüp kan alır, alınan kan santrfüj cihazında plateletleri ayrıştırılır. Ayrıştırılan plateletler kitteki tüpün içersinde yoğunlaşıp birikir ve PRP denilen bir kan ürünü ortaya çıkar. Bu ürün (PRP) dolgu veya Mezoterapi gibi yollarla deriye uygulanır. Bu sayede bu bölgenin hücrelerini aktive eden iyileştirici salgı sayesinde kök hücre göçü oluşur. Yeni gelen hücreler dokunun iyileşmesini sağlar. PRP sadece ağrı kesici bir tedavi olmayıp, iyileştirici bir yöntemdir. Yararı 4-6 hafta içinde görülür. Saç dökülmesi ve yüz boyun gençleştirme tedavilerinde PRP uygulaması ayda bir olmak üzere 2-3 kez tekrarlanır. Daha sonra yılda bir kez tekrarlamak yeterlidir. kadın tipi saç dökülmesinde ve erkek tipi saç dökülmesinin erken evrelerinde çok iyi sonuçlar elde edinilir” dedi.
PRP’nin uygulama alanlarına da değinen Bozbaş,
”Saç dökülmesi, Yüz gençleştirmek, Akne izleri, Selülit ve çatlaklar, İyileşmeyen yaralar, Omuz eklemi Rotator cuff yaralanmaları, Tenisçi dirseği (dış bağ zorlanması) ve golfçu dirseği (iç bağ zorlanması), Uyluk arka kas (Hamstring) yaralanması, Diz bağ zorlanmaları, menisküs yırtıkları, dejeneratif diz hastalıkları(diz,kalça,omuz,ayak bileği kireçlenmelerinde), Patella tendiniti, Ayak bileği burkulmaları, Achilles tendon yaralanmaları, Plantar fasciitis (topuk dikeni), bel fıtığı, kronik bel ağrıları, Myofasial ağrılarını (kulunç ağrısı olarak bildiğimiz kas gerginliklerinde), Kırık kaynamasını arttırmak amacıyla kırık bölgeye yapılan uygulama gibi pek çok uygulama alanında başarıyla kullanılmaktadır” diye konuştu.
PRP’nin ozon tedavisi ile kombine kullanıldığında çok başarılı bir ikili oluşturduğunu belirten Özel Medline Aydın Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gülnur Taşcı Bozbaş, PRP terapinin kişinin kendi kanından alınarak yapılması nedeniyle hiçbir yan etki içermediğini kaydederek, “Kişiler uygulamalardan önce lokal anestezik uygulanması nedeniyle hemen hiç ağrı duymazlar ayrıca yapılan tedavi sonrasında günlük hayatlarına devam edebilirler. Platalet sayısı yetersiz hastalar ve Kanser hastalarına yapılmaz. Bu tedavi kişinin kendi hücresinin tekrar kendisine verilmesiyle ilişkili olduğu için zararı yoktur” ifadelerini kullandı.(İHA)