RİA takılması zor bir işlem değildir. Genelde çok fazla ağrı olmaz ve kolaylıkla tolere edilebilir. RİA takılması ile ilgili detaylı bilgi için Spiral takılırken sizi neler bekler başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.RİA takılmadan yarım Saat kadar önce basit bir ağrı kesici alınması işlem sırasında ya da sonrasında yaşanabilecek krampları azaltacaktır. Bazı hekimler enfeksiyona karşı önlem olarak Antibiyotik alınmasını önerebilirler. Bu şart olmayan bir uygulamadır.Jinekolojik muayenede olduğu gibi spekulum takılarak serviks görünür hale getirilir ve antiseptik solüsyon ile silinerek temizlik yapılır.Serviks tenekulum adı verilen bir Alet ile tutularak çekilir ve uterus düz pozisyona gelir. Daha sonra histerometri adı verilen bir alet serviks ağzından rahim içine itilerek rahimin boyu ölçülür.Aplikatör tüp içinde bulunan spiral rahim ağzından geçirilerek rahim içine yerleştirilir ve rahimin tepe noktasına deyinceye kadar ittirilir.Bundan önce tüp üzerindeki işaret histerometri ile ölçülen mesafeye getirilerek tepe noktasından daha öne ya da arkaya ittirilmesi engellenmiş olur.Tüpün içindeki piston ileri doğru itilerek RİA’nın tüpün içinden çıkması sağlanır.Daha sonra tüp dikkatli bir şekilde uterus dışına alınır. Spiral artık tamamı ile içeridedir. Resimde doğru şekilde yerleştirilmiş bir spiral görülmektedir. RİA’nın ipi 0.5-1 cm dışarıda kalacak şekilde kesilir.RİA takıldıktan sonra doğru yerde olup olmadığı ultrason ile kontrol edilmelidir.
RİA NE zaman TAKILIR?En yaygın uygulama adet kanamasının ilk 3 Günü içinde RİA takmaktır. Ancak bu şart olmayan bir uygulamadır. RİA doğum ya da sezaryen sonrası, veya kürtajdan hemen sonra takılabilir. Bu konu ile ilgili detaylı bilgi için Spiral ne zaman takılmalıdır başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.RİA TAKILDIKTAN SONRARİA takıldıktan hemen sonra yada takılması sırasında hafif kramp tarzında ağrılar olabilir. Bunlar normaldir ve geçicidir. Pek çok kadın takılan spirale çok çabuk uyum sağlar.İlk birkaç Ay adet kanamaları fazla miktarda ve ağrılı olabilir ancak zaman içinde bu durum ortadan kalkacaktır. Kullanıcıların %95’i herhangi bir rahatsızlık yaşamazlar.İlk birkaç ay adet aralarında lekelenme tarzında kanamalar olabilir. Adet kanamalarının 10 Güne kadar sürmesi normaldir.KONTROLLERRİA takılmasını takiben ilk adet kanamanızdan sonra mutlaka ilk kontrolünüze gitmelisiniz. Bu kontrolde spiralinizin yerinde olup olmadığına ve herhangi bir enfeksiyon bulunup bulunmadığına bakılacaktır. Her şey yolundaysa yılda bir kez kontrole gitmeniz yeterlidir. Bu kontrolde çok daha önemli bir test olan PAP smear testiniz de yapılabilir.
KENDİ KENDİNE RİA KONTROLÜBazen rahim takılan spirali dışarıya atabilir. Bu durumla hiç doğum yapmamışlarda daha sık karşılaşılır. RİA en fazla kullanımın ilk 3 ayında görülür. Bu nedenle her zaman dikkatli olmalı her tuvalete gittiğinizde çamaşırınızı ve pedinizi kontrol etmelisiniz.UYARI İŞARETLERİRİA kullanırken aşağıdaki durumlar ortaya çıkarsa zaman kaybetmeden doktorunuzu aramalısınız.Adet gecikmesi olmasıŞiddetli kasık ağrısı ya da kramplarBaygınlıkAçıklanamayan ateş ve titremeKötü kokulu akıntıAnormal vajinal kanamaNormalde RİA ilişki sırasında hissedilemez. Eğer partneriniz hissettiğini söylüyorsa RİA yerinden kaymış olabilir.ÇIKARTILMASIRİA’nın çıkartılması son derece kolay ve ağrısız bir işlemdir. Doktorunuz spekulum taktıktan sonra spiralin ipini bir aletle tutarak çeker. Nadiren RİA uterus içine hafifçe gömülebilir ya da ipi içeriye kaçabilir. Böyle bir durumda bazı özel aletler yardımıyla çıkarılabilir. Eğer bu şekilde de çıkmaz ise histeroskopi altında çıkartılması gerekebilir.RİA’NIN AVANTAJLARIUzun süreli, geri dönebilen bir yöntemdirKoruyuculuk oranı çok yüksektirMaliyeti çok düşüktürAcil korunma amaçlı kullanılabilir.Etkisi hemen başlar, çıkartılmasıyla birlikte sona ererRİA’NIN DEZAVANTAJLARISadece deneyimli bir uzman tarafından takılıp çıkartılabilir.Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı hiçbir koruma sağlamazKanama düzensizliklerine neden olabilir.Uygulanması diğer yöntemlere göre biraz daha ağrılıdır.