Dünya Sağlık Örgütü verilerine göe, ülkemiz kalıtsal geçişli bir kan hastalığı olan Thalassemi Kuşağı’nın ortasında bulunuyor. Doğacak çocukların bu hastalıktan korunması için, evlenecek çiftlerin Thalassemi Kan Testi yaptırmaları gerekiyor.

Kalıtsal geçişli bir kan hastalığı olan Thalassemi, insan vücudundaki gen bozukluğundan kaynaklanıyor. Hastalık, çocuklarda doğumdan üç-döt Ay sonra kansızlıkla ortaya çıkıyor.Thalassemi, dünyada, ülkemizin de içinde bulunduğu bir kuşak üzerinde göülüyor. Bu hastalıkla savaşmak, aileleri bu konuda bilinçlendirip, hastalığın yayılmasını engellemek amacıyla kurulan TADAD Vakfı’nın Başkanı Dr. Duru Malyalı, hastalık konusunda bizleri bilgilendirdi:Taşıyıcılar çok fazlaÜlkemizde gerçekleştirilen araştırmalarda, aramızdaki her 100 kişiden ortalama üç kişinin bu hastalığın taşıyıcısı olduğunu ortaya çıkarmış. Bu kişiler sağlıklı oldukları için, hekimler tarafından taşıyıcılık testi yapılmadıkça bu özelliklerini bilemiyorlar. Taşıyıcı kişilerde diğer insanlardan farklı olarak, kırmızı kan hücrelerinin normalden biraz küçük olması dikkat çekiyor.Thalassemi nasıl anlaşılıyor?Eğer bebek Thalassemili doğmuş ise, üç aylık olduktan sonra belirtiler meydana çıkıyor. Soluk göünme, uykusuzluk, iştahsızlık ve kusma, bu belirtiler arasında. Eğer teşhis ve tedavi edilmezse, bir ila sekiz yaşları arasında çocuk ölümleri gerçekleşiyor. Bu hastalığın tek tedavisi, döt haftada bir düzenli kan aktarımı. Sadece kan aktarımı ile, hastaların en fazla 20 yaşına kadar yaşayabilmeleri sağlanıyor. Bunun için, her kan aktarımından sonra, yeni kanın içindeki kırmızı kan hücreleri bir sonraki kan aktarımına kadar yavaş yavaş parçalanıyor. Parçalanan hücrelerden salınan demir, vücutta kalıyor. Biriken demir, vücut dışına atılmazsa, karaciğer, kalp ve diğer organlara zarar veriyor. Bu zarar engellenmezse, Thalassemili gençlerin çoğu, 20 yaşına gelmeden hayata veda ediyor.

Tedavisi nedir?Biriken demirin vücuttan atılmasının tek yolu ise, her gece cilt altından “Desferal” isimli ilacı kelebek iğne ile enjekte etmek. Tedavinin daha etkili olabilmesi için, Desferal, enjektöün ucuna bağlı bir pompa ile her gece yaklaşık 10 Saat süre ile verilmeli. Desferal, demiri toplar ve vücuttan idrar ile atar.Kan aktarımı ve Desferal uygulanarak yapılan başarılı tedavi sonucu bir çok Thalessemili, normal ve sağlıklı bir yaşantıya kavuşabiliyor. Doğru tedavi edilen Thalassemili çocuklar, büyüdüklerinde çalışıp, evlenebiliyorlar. İlaçla tedaviye ihtiyaç duyulmaması için yapılması gereken en etkili çözüm ise, başarılı bir kemik iliği nakli. Böylece Thalassemili hasta, tamamen iyileşiyor. Ancak bu operasyonda başarısızlık riski de söz konusu. Bu konudaki çalışmalar aralıksız, devam ediyor. Ayrıca, Desferal iğnesinin yerine geçecek hap kullanımı üzerine de araştırmalar yapılıyor.Taşıyıcılar ne yapmalı?Anne ve babadan sadece bir tanesi taşıyıcı ise, doğacak çocuk için problem yaşanmıyor. Fakat anne ve babanın her ikisi de taşıyıcı olma özelliğine sahipse, her gebelik için, % 5 Thalassemili çocuk doğurma riski bulunuyor. Bu durumda anne ve babalara büyük göev düşüyor. Evlilik öncesi kadın-erkek her iki tarafın da Thalassemi hakkında bigilenmesi ve taşıyıcılık testi yaptırması gerekiyor.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.