Doğuştan anomalilerin en sık görülen tipi olan Spina Bifida’da çocuklar genellikle sırtlarında içi boş (meningosel) ya da sinirlerle dolu olan (meningomiyolosel) keselerle doğabilirler.

a) Nedenleri Hastalığın nedenlerinde genetik ve çevresel faktörlerin rolü olduğuna inanılır. Ailede aynı hastalığın olması ve anne babanın geç yaşlarda çocuk sahibi olması en büyük risk faktörüdür. Eğer ilk çocuk spina bifidalı doğmuş ise risk artar, çocuk sayısı artıkça risk yükselir .

b) Belirtileri nelerdir?

Çocuğun sırtında bir keseyle doğması,Kas zayıflığı,Doğuştan ayak, diz, kalça ve omurgada meydana gelebilecek şekil bozuklukları, Deride his kusuru,İdrar ve gaita kontrolünün olmaması, Kafatasının normalden daha büyük olması,Kan dolaşımının bozulması ve his kusuru nedeniyle deride açık yaralar,Hareket güçlüğünden dolayı çevreye ilginin azalması.

c)Tedavi ve ÖnerilerEğer çocuk sırtında kese ile doğmuş ise ve/veya kafatasında normalden fazla büyüme varsa en kısa zamanda uygun cerrahi yöntem uygulanmalıdır.

Fizik tedavi yaklaşımları ile kas kuvvetinin artırılması, eklemde oluşabilecek bozulmaların önlenmesi ile çocuğun bağımsızlığının artırılması, çocuk ve ailenin yaşam kalitesinin artırılması, cihaz yaklaşımları ve yürümeye yardımcı araçların kullanılması ile ayakta durma ve yürümenin sağlanması amaçlanır. Bağırsak ve mesane problemlerinin tedavisinin üzerinde de özellikle durulmaktadır.Tedavi sürecine ailenin katılımı büyük önem taşır.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.