Aşırı stres ve baskı altında kalan kişilerde görülen uyku sırasında diş gıcırdatma ve sıkma rahatsızlığının (Bruksizm) tedavi edilebildiği belirtildi.

Uyku esnasında diş gıcırdatma ve diş sıkmanın özellikle, stres ve baskı altında olan kişilerde daha çok görüldüğüne dikkati çeken uzmanlar, bu rahatsızlığın, ağız ve diş sağlığıyla çene kemiği yapısına zarar verdiğini bildirdi. Uzmanlara göre, Bruksizm'de dişlerin çiğneyici yüzünde aşınmalar oluşuyor ve dişlerde aşırı hassasiyet meydana geliyor. Dişleri sıkma ve gıcırdatma sonucunda, ön dişlerin köşelerinde, arka dişlerin tepelerinde mikro çatlaklar oluşuyor. Röntgenle tespit edilemeyen bu çatlaklar zamanla büyüyerek dişlerin kırılmalarına sebep oluyor. Bruksizm ayrıca, diş etinin geriye çekilmesine, yıllar süren gıcırdatma sonucunda dişlerin gevşeyerek sallanmasına da yol açıyor. Gece uykudayken görülen diş gıcırdatma, özellikle yanak ve şakak bölgesinde kasların aşırı çalışması sonucu kas ağrısına sebep oluyor ve bu zaman zaman baş ağrısı olarak da hissediliyor. Ayrıca çene ekleminde aşırı yüklenme sonucu yanma olabiliyor.

Uzmanlar, Bruksizm'in tedavisinin mümkün olduğunu ifade ederek, uyku sırasında dişlerin birbiri ile temas etmemesi amacıyla alt ve üst çene dişleri arasına yerleştirilen 'gece koruyucuları'nın da tek başına yeterli olmadığını kaydediyor. Uzmanlar, hastalığın sergilediği tabloya göre, stres terapisi, rahat uyumayı sağlayıcı tedbirler ve kas gevşetici ilaçlar uygulanabileceğini söylüyor. Ayrıca, hatalı yapılmış diş dolgusu ve kaplamaların yenilenmesi ve eksik olan dişlerin yerine konulması da tedaviye yardımcı oluyor. iha

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.