Binlerce yıldır insanlığın gündemindeki en önemli sorunlardan biri olarak yerini koruyan saç dökülmesinde stresin ve irsiyetin etkili olduğu bildirildi.
Acıbadem Hastanesi Bakırköy Dermatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Okan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, normal bir insanın başında 100 bin saç teli bulunduğunu, bu sayının sarışınlarda yüzde 10 fazla, kızıllarda ise yüzde 10 az olduğunu belirterek, saç dökülmesinden söz edebilmek için en az 100 saç telinin dökülmesi gerektiğini bildirdi.
Saç dökülmesinden çoğunlukla 'Andogenik Alopesi' yani erkek tipi saç dökülmesinin sorumlu olduğunu belirten Dr. Okan, bu durumun hem erkeklerde hem de bayanlarda görüldüğünü belirtti.
Dr. Okan bu tip saç dökülmesinin bayanlarda, saçın tüm alanlarında açılma şeklinde kendini gösterdiğini, erkeklerde ise alından başlayıp, iki yanda belirginleştiğini ve başın üst kısmında belirginlik gösterdiğini kaydetti.
Erkek tipi saç dökülmelerinde andogenlerin rol oynadığını vurgulayan Dr. Okan, bu tip dökülmelerin irsi alt yapısı bulunduğunu da hatırlatarak, "Bu tip dökülme ergenlikte başlar ve yaşla birlikte artar. Bazı erkeklerde ileri yaşlarda başlayabilir. Olayın gelişiminde andogen fazlalığı veya saç dökülme geninin mevcudiyeti rol oynar. Bayanlarda testosteron yüksekliğiyle birlikte ortaya çıkan 'Polikistik Over Sendromu' gibi durumlarda hormonal sebeplerden dolayı dökülme gelişebilir. Andogen miktarı normal olsa bile saç dökülme geni mevcutsa, dökülme gelişebilir. Gen anne veya babadan geçebilir" dedi.
SAÇ DÖKÜLMESİNDE STRESİN ROLÜ BÜYÜKBilimsel araştırmaların, 'Saç dökülmesinde stresin büyük rolü olduğu' konusundaki yaygın kanaati doğruladığını da ifade eden Dr. Gökhan Okan, "Etki mekanizması bilinmemekle birlikte, kıl kökünü çeviren sinir hücrelerindeki kimyasal aktivite değişiminin, kıl köküne ters etki yaptığı kabul ediliyor" diye konuştu.
Dr. Okan, 'telogen efflizm' olarak adlandırılan genel saç dökülmesine sebep olan faktörleri ise şöyle sıraladı:-Besin eksiklikleri (özellikle demir), -sıkı diyet, Hormonlar, -yüksek ateşli hastalıklar, -akut kan kaybı, -kullanılan ilaçlar, -tiroit hormonları -kronik hastalıklar."
Saç büyümesinin 'Anogen', 'Katogen' ve 'Telogen' olmak üzere üç ana safhası bulunduğunu söyleyen Dr. Gökhan Okan, "Anogen, saçın aktif büyüdüğü en uzun safhadır. Bu safhada, saçın çoğalma, olgunlaşma ve farklılaşması gerçekleşir. Saç kökünde pigment yapımı olur. Kılların yüzde 90'ı anogen fazdadır. Bu safha ortalama 6-10 yıl sürer" dedi.
Anogeni, katogen safhasının takip ettiğini belirten Dr. Okan, "Bu safha, kıl köklerinin kontrollü gerileme safhasıdır. Ortalama 14-21 Gün sürer. Son aşama olan telogen, kılların dinlenme safhasıdır. Bu safhanın sonunda kıllar dökülür. Telogen safha, ortalama 30-90 gün sürer" diye konuştu.
(iha)