Tıp kısa zamanda büyük gelişmeler kaydetti. Her geçen Gün yeri bir hastalık,yeni tedaviler bulundu. Tıp birçok uzmanlık dalına hatta uzmanlık dallarının alt dallarına ayrıldı. Çocukluk çağında kasabanın tek doktoruna giden yaşıtlarımız, tüm sorunlarını genel tebabet üzerine eğitim almış doktorlara çözdürürken,bugün birçok uzman doktorun içinde hangi branşa gittiğini şaşırmış durumdadır.

Ben bugün kendi branşımdan bahsetmek istiyorum.Nöroloji nedir? Nöroloji; beyin ve sinir hastalığı demektir. Beyin ve vücuttaki tüm sinirlerin hastalıklarıyla ve bu sistemlerin hastalığı sonucu bozulan vücudun diğer organlarının hastalıkları ile uğraşır. Bu hastalıların başlıcalarını aşağıda özetlemek istiyorum.

Baş ağrıları : Baş ağrılarının en sık sebebi olan migren ve gerilim tip (Depresyon ve sıkıntı sonucu olan) baş ağrıları..vs.Baş dönmeleri Felçler : Felçlerin günümüzde en sık nedeni pıhtı (emboli) atması ve Hipertansiyondur.Aynı zamanda; nöroloji pıhtıya neden olan etkenlerle ve bu etkenlerle mücadeleyle uğraşır.Sara yani epilepsi hastalığı Parkinson hastalığı ,MS (multipl skleroz) denen hastalık ve nöropati denen periferik yani vücudu yöneten sinirlerin hastalıkları ,kas hastalıkları Beynin ve sinirlerin enfeksiyon hastalıkları.Örneğin;menenjit,ensefalit,miyelit…vs.Doğumda veya doğum sonrasında oluşan beyin ve sinir hastalıkların tedavileri ve beyin tümörleri ve tedavisi Bel ve boyun ağrıları Kaza sonucu oluşan kafa travması,omirlik travması..vs.

Bu hastalık sayısının sayfalarca arttırabiliriz.Tabi ki bu hastalıkların bazılarına başka branşlarda bakabilir,örneğin bel ağrısına ortopedi veya beyin cerrahisi de bakabilir.Hastaların bilinçli olup gerekirse bir Aile hekiminden görüş alıp,bu doğrultuda hastalığına uygun doktor seçmesi gerekir.Uygun seçim,doğru teşhis ve tedavi yaşam kalitesini arttırdığı gibi,lüzumsuz masraflardan hastalarımızı korur.

Doç. Dr. Serdar DağNörolog

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.