Reflüye dikkat

Normalde mide ile yemek borusu arasinda bulunan kaslar, Asit salgisinin yukari kaçmasina izin vermiyor. Ancak bazi hastaliklarda bu kaçis meydana gelebiliyor. Eger bu asit kaçagi yemek borusuna kadar geliyorsa Gastroösefagial Reflü (GÖR), bogaza kadar geliyorsa Laringofaringeal Reflü (LFR) adi veriliyor. Reflü, sanilanin aksine çok sik görülen bir rahatsizlik. Bu hastaligin olusmasini kolaylastiran faktörlerden bazilari mide ile yemek borusu arasindaki kaslardan olusan kapagin gevsemesi, mide fitigi, sismanlik, mideden fazla asit salgilanmasi, yiyeceklerin mideden bagirsaklara geçisinin yavaslamasi, sigara ve Alkol kullanimi, fazla yagli yiyecek tüketimi, mideye tek seferde asiri besin gönderilmesi ve devamli sirt üstü yatmak olarak sayilabilir.

HANGI DURUMLARDA REFLÜDEN SÜPHELENMEK GEREKIR? Reflü, bazen hiç bir belirti vermiyor. Eger sadece yemek borusuna kaçis varsa, gögüste yanma, sindirim bozuklugu, hiçkirik ve bazen yalanci kalp agrisi gibi sikayetler görülebiliyor. Eger asit salgisi bogaza kadar yükseliyorsa, bogazda gicik hissi, yabanci cisim hissi, kronik öksürük, ses kisikligi gibi belirtiler ortaya çikiyor. Gicik hissinden dolayi hastalarda sürekli bogazi temizleme refleksi olusabiliyor. Uzmanlar, bogaza kadar çikan mide asidinin yol açtigi reflüde en dikkat çekici bulgu, ses tellerinin arka kisminda meydana gelen kizariklik ve tahris oldugunu söylüyor. Ama asil önemli olan hastanin sikayetleri. Kiside reflü olup olmadigini anlamak için bazi testler de yapilabiliyor.

NASIL TEDAVI EDILIR? Reflü tedavisinde üç asama bulunuyor. Bunlardan birincisi, hastanin dikkat etmesi gerekenler, ikincisi ilaç tedavisi ve daha ileri vakalarda da ameliyat. Reflü hastaligindan muzdarip kisilerin sirt üstü veya baslari normalden daha yukarida olacak sekilde yatmamaya, mideyi tika basa dolduracak kadar yemek yememeye, yatmadan önceki üç Saat içinde çay, kahve, Alkol, kolali içecekler ve çikolata gibi besinler almamaya, yemek yedikten hemen sonra yatmamaya, mide asidini artiran ilaçlar kullanmamaya dikkat etmesi gerekiyor. Ayrica sigara içenlerin bu aliskanliktan vazgeçmesi ve kilo problemi yasayanlarin fazla kilolari vermesi de gayet etkili. Mide fitigi olan hastalarda ise reflü için bazen Ameliyat da yapiliyor. Ilaçlarla sonuç alinamadigi durumlarda, mide ile yemek borusu arasindaki kasi kuvvetlendirmek için de ameliyat uygulanabiliyor.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.