Güral Sapanca Wellness Otel Diyetisyeni Ali Dereli, kilo vermek isteyenlerin öğün sayılarını artırmasını tavsiye etti.
Dereli, kilo vermek isteyenlerin öğün sayısını çoğaltmaları gerektiğini belirterek şöyle devam etti.
Gün içerisindeki metabolizmanızın toplamını üç büyük parça oluşturmaktadır. Bazal metabolizma hızınız; artı fiziksel aktiviteniz, artı besinlerin termik etkisi. Bazal metabolizma hızınız, uyku halindeyken vücudunuzun rutin aktivitelerini yapmak için ihtiyaç duyduğu, minimum gerekli enerji miktarıdır. Fiziksel aktivite Gün içerisinde uykudan kalktıktan sonra yaptığınız her türlü hareketin genel toplamıdır.
Bunların yanında bir de besinlerin termik etkisinin metabolizma hızınıza etkisi bulunmaktadır. Bir besini yedikten sonra bu besin yemek borusu, mide ve oradan da ince bağırsaklara giderek emilir.
İşte bütün bu emilim süresince gerçekleşen işlemler için vücut bir enerji harcamaktadır. Bu şu anlama gelmektedir, ne kadar sık beslenirseniz besinlerin termik etkisi ve harcayacağınız enerji o kadar fazla olacaktır. Öğün sayınızı arttırmanızın kilo verme sürecine kazandırdığı en büyük artı budur.
Her beslenmeniz esnasında makine tekrar çalışmaya başlayacak ve enerji harcaması olacaktır. Bu sebeple sık sık beslenmeniz demek, gün içerisinde harcayacağınız enerjinin yükselmesi ve kilo vermenizin kolaylaşması anlamını taşımaktadır.
Öğün sayının arttırmasının kilodan sorumlu baş rol oyuncusu “insülin” hormonunun salgılanmasını da düzene sokacağını ifade eden Dereli, şunları söyledi:
Sık aralıklarla beslenmeniz, dengesiz insülin salınımlarının önüne geçecek ve yağ depolamanızı engelleyecektir. Özellikle şeker hastası olanlar veya anne, babasında şeker hastalığı bulunan potansiyel risk sahibi kişilerin mutlaka ara öğün alarak öğün sayılarını çoğaltmaları gerekmektedir.
Ara öğün almanızın metabolizmanızı hızlandırması ve insülininizi dizginlemesinin yanı sıra ana öğünlerinize çok aç oturmamanızı sağlamak gibi çok önemli başka bir görevi de bulunmaktadır. Sabah kahvaltınızdan sonraki her iki Saatte bir mutlaka ara öğün almalısınız.
Bu ara öğünler 2-3 kuru kayısı, 2-3 ceviz veya 1 porsiyon meyve veya 1 küçük kap yoğurt veya 3-4 adet kepekli bisküvi veya yarım simit gibi toplamı 90-100 kalori kaliteli enerji sağlayan besinler olmalıdır.
Ara öğün, bilim ne kadar ilerlerse ilerlesin her zaman en iyi ilaçtır. Hem sağlığınızın hem de kilonuzun kontrolü için ara öğün yapmalı ve kesinlikle öğün atlamamalısınız.
Yediklerinizde hiçbir değişiklik yapmadan, beslenme düzeninizin içine ek olarak ara öğün koyarsanız bir hafta sonra kilo verdiğinizi göreceksiniz.