Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Levent Öztürk, “Düzensiz ve az uyku vücudumuzdan salgılanan birtakım hormonları bozuyor. Bu da şişmanlığa ve yağlanmaya karşı bir eğilim oluşturuyor” dedi.
Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vücudun ihtiyacına göre uykunun karşılanması gerektiğini belirterek,Türkiye’de uyku ile ilgili son 10 yıl içerisinde önemli çalışmalar yapıldığını söyledi. Öztürk, araştırmaların uyku süresi ve şişmanlık arasında bir bağı net bir biçimde ortaya çıkardığını kaydetti.
Gereğinden daha az uyuyan kişilerin şişmanlığa daha fazla meyilinin bulunduğunun testlerle kanıtlandığını aktaran Öztürk, “Bir kişinin günlük uyku ihtiyacı ortalama 7 ila 8 Saat arasındadır ancak bu uyku süresi kişiden kişiye değişebilir. Bazı insanlar için 5, 6 saat yeterli olabilir, bazı insanlar içinse 11, 12 saat uyku mutlak gerekli olabilir ama bunlar uç noktalardır. normalde yüzde 90’lık kısımdaki kişilerde 7 ila 8 Saatlik uyku yeterli olmaktadır” diye konuştu.
Az uyumanın şişmanlık nedeni olduğunu belirten Öztürk, şunları anlattı:
“Bu durumu basitçe şöyle aktarabiliriz. Kişi ne kadar az uyursa, yemek yemek için o kadar fazla vakti olur. Burada normal koşullarda gece 23.00-23.30 civarında yatan bir insan akşam yemeğinden sonra uykuya geçebilecekken, gece yarısı 1:00, 1:30’a kadar oturup, yemek yiyorsa ekstra koloriler alma riskiyle karşı karşıyadır. Düzensiz ve az uyku vücudumuzdan salgılanan birtakım hormanların düzenini bozuyor. Bu da şişmanlığa ve yağlanmaya karşı bir eğilim oluşturuyor. İhtiyaç duyulandan az uyku da zarar, ihtiyaç duyulandan fazla uyku da zarardır. O nedenle ideal olanı kişinin kendi uyku ihtiyacını belirleyerek ona göre uyumasıdır. Bu da büyük olasılıkla 7-7,5 saat civarındadır. Diyet ve egzersizler yeteri kadar uykuyla birleştirilirse ideal kilonun yakalanması çok daha mümkün olacaktır.”