Çölyak hastalarının (gıda alerjisi) ihtiyacı olan glutensiz gıdaların ömür boyu tüketilmesi gerektiğini, Türkiye’de glutensiz Un üretimi olmasına karşın Türk markasıyla gıda üretilmediğini belirten Çekirge Çocuk Hastanesi Gastroentereloji ve Beslenme Uzmanı Dr. Fatih Ünal, “Çölyaklı kişinin diyete uymak şartıyla hayatında bir kısalma olmuyor. Ancak Sağlıklı bir ömür sürmesi için glutensiz besin tüketmesi gerekiyor” dedi.

Bir tür ince bağırsak hastalığı olan Çölyak, Buğday, Arpa, çavdar ve Yulafta bulunan gluten isimli bir Proteine karşı vücudun savunma mekanizmasının da rol aldığı alerjik reaksiyon olarak tanımlanıyor. Çekirge Çocuk Hastanesi Gastroenteroloji ve Beslenme Uzmanı Dr. Fatih Ünal, çölyak hastalığının oluşumunda genetik, çevresel faktörler ve vücudun savunma mekanizmasının rol aldığını, yaşamın her hangi bir döneminde araya giren enfeksiyonlar, uzun süreli Antibiyotik kullanımı, geçirilmiş olan operasyonlar,hamilelik, yatılı okul stresi gibi durumların hastalığı tetiklediğini söyledi.

TÜRKİYE’DE 300 BİN ÇÖLYAKLI BULUNUYORDr. Ünal, çölyakın sadece çocukluk çağının hastalığı olmadığını ifade ederek, “Glutensiz hayatla herhangi birimiz karşı karşıya gelebiliriz. Literatürde 80 yaşında çölyak tanısı alan hastalar var. Dolayısıyla hiç kimsenin bu hastalığa yakalanmayacağı garantisi yok. Ülkemizde her bin kişiden 5’i çölyak hastası. Türkiye’de yaklaşık 300 bin kişi çölyak hastalığıyla karşı karşıya. Bu kadar kişinin glutensiz ürün ile beslenmesi önemli bir sağlık sorunu. Gıda üreticileri bu konu üzerinde hassasiyetle durmalı” dedi.

İzmir, Ankara ve İstanbul’da bulunan çölyakla yaşam derneklerinin baskısıyla kısmen de olsa Türkiye’de glutensiz un çıkarıldığını hatırlatan Üna, “Ancak Türk markası ile glutensiz makarna, gofret ve çikolata üreten bir firma henüz yok. Bu gıdalar yurtdışından ithal edildiği için fiyatları yükselmekte ve alım gücü düşük hastalar için problem teşkil ediyor.

Gıda gıda üreticileri bizimle temas etmeleri halinde gerekli bilimsel desteği sağlayabiliriz. Yaşam boyu devam eden tek gıda alerjisi olan çölyak için tek tedavi yöntemi glutensiz gıdaların ömür boyu tüketilmesini sağlamak. Keşke her hastalık çölyak gibi olabilse. Çölyaklı kişi, diyete uymak koşuluyla yaşamında kısalma olmuyor. Sağlıklı bir ömür sürebiliyor” diye konuştu.

ASKERLİK PROBLEMİÇölyak hastalarının karşılaştığı sorunlardan birisinin de Askerlik görevi olduğuna dikkat çeken Dr Ünal, “Tanı konulup glutensiz diyet ile sağlığına kavuşan çölyaklılar, askere gittiğinde diyeti karavana yeme mecburiyeti sebebiyle bozuluyor.

Ayrıca askerlikte yapılan talimler çölyaklı bir kişinin sağlığını bozarak sindirim sisteminde Kanser oluşumu, şeker hastalığına eğilimi ve tiroid bezi hastalıklarına zemin hazırlıyor.

En kötüsü birden kusma, ishal karın ağrısı, Sıvı kaybı ile şoka kadar gidebilen çölyak krizine sebep olabilmektedir. Çölyaklı bir kişi Avrupa ülkelerinde özürlü kabul ediliyor. Bu kişiler askerlikten muaf tutuluyor, iş bulmada kolaylık ve vergi indiriminden yararlanıyorlar” şeklinde konuştu.(iha)

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.