‘Sahurda ne kadar çok yenirse Gün içinde o kadar az acıkılır’

Sıcak Havada oruç tutulurken günlük Su ihtiyacının tamamının sahurda alınmaya çalışılmaması gerektiği bildirildi.

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akman, yaptığı açıklamada, yazın oruç tutmanın özellikle Sıvı ihtiyacı açısından bazı sorunlara neden olabileceğini söyledi.

Bir insanın günlük sıvı ihtiyacının 2-2,5 Litre olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Akman, ramazan ayında da bu miktarda sıvı tüketilmesine özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Akman, ramazan ayının yaz mevsiminin sonuna denk gelmesi nedeniyle kronik hastaların da doktor kontrolünde oruç tutmalarını tavsiye etti.

Sıcak Havanın etkili olduğu bugünlerde su tüketiminin büyük önem taşıdığını kaydeden Akman, ‘Günlük su ihtiyacının tamamı sahurda alınmaya çalışılmamalı. Sıvılar, iftardan itibaren yavaş yavaş alınmalı’ dedi.

Sıcak nedeniyle sıvı kaybedenlerde bazı Mineral kayıpları da olabileceğini bildiren Akman, ‘En büyük kayıp sodyumda ortaya çıkar. Bu yüzden sıcakta çalışanlar ve aşırı terleyenlerin kaybedilen Sodyumu almaları için iftarda Tuzlu ayran içmelerini öneriyoruz. Ramazanda su tüketimi ve kaybı hayati önem taşıyor. Sıcaklarda fazla su kaybı, hayati açıdan olumsuz sonuçlar doğurabilir’ dedi.

Sahurun en önemli öğün olduğunu ifade eden Akman, ”sahurda ne kadar çok yenirse gün içinde o kadar az acıkılır’ anlayışının yanlış olduğunu belirtti. Besin öğelerinin iftardan sahura kadara azar azar ama sık alınması gerektiğini vurgulayan Akman, şunları kaydetti:

‘Ramazanda en çok karşılaşılan sorun kabızlıktır. Bu nedenle iftardan sahura kadar olan sürede azar azar ama sık lifli gıdalar tüketilmeli. Meyve olarak bu dönemde üzüm, erik, kavun ve karpuz yenebilir. Tahıl olarak da genellikle kepekli Ekmek, bulgur ve kabuklu Pirinç tüketilmesi kabızlık tehlikesini ortadan kaldırabilir. Bunların yanı sıra sindirimi kolaylaştıran yoğurt ile ana yemekte sebze tüketilmesi ramazan ayında sindirim bozukluklarının önüne geçebilir.’İftarda az ve hafif yiyecekler yenmesini öneren Akman, yemeğe hafif bir yiyecekle başlanmasını, 15-20 Dakika ara verilerek devam edilmesini önerdi.İftarda Tuz, şeker ve kızartmadan uzak durulması gerektiğini belirten Akman, şöyle konuştu:’Sıcaklara bağlı olarak yaşanacak terleme nedeniyle ortaya çıkacak fosfor kaybını gidermek için kırmızı et yerine balık eti tüketilebilir. Sahurda daha çok yumurta, peynir, süt, yoğurt gibi proteinli gıdalar tüketilmeli. Bu besinler gün boyu kişinin ihtiyaç duyacağı enerjiyi karşılayacaktır. Ayrıca bu gıdalar kişinin günlük ihtiyaç duyduğu vitamin ve Mineraller açısından da zengindir.’

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.