Protein deposu olarak bilinen bakliyatın, bağırsak hareketlerini düzenlediği, kalın bağırsak ve mide kanserlerini, kabızlığı ve mide tembelliğini önlediği bildirildi. Tokluk hissi sağladıklarından zayıflama diyetlerinde de kullanılan bakliyatın bir öğünden fazla yenilmemesi öneriliyor.

Bakliyatın kesinlikle alışveriş listelerinin üst sıralarında yer alması gerektiğini belirten beslenme uzmanları, etin sahip olduğu doymuş yağ ve kolesterol gibi olumsuzluklara karşı, etin sahip olduğu kadar Proteini bünyesinde bulundurduğunu kaydetti.

Yavaş sindirildikleri için kan şekerini yükselterek enerji sağlayan bakliyatın, koroner kalp hastalıkları ve damar sertliğine sebebiyet veren kolesterolü içermediğini, lif içerikleri yüksek olduğu için bağırsak hareketlerini düzenleyip, kalın bağırsak ve mide kanserlerini, kabızlığı ve mide tembelliğini önlediğini belirten uzmanlar, "Tokluk hissi sağladıklarından zayıflama diyetlerinde de kullanılabiliyor. Yapılarındaki proteaz, inhibitörleri Kanser oluşumunu engelliyor. Şeker hastalarında, içerdikleri nişasta sebebiyle, kan şekeri düzeyinde sorun yaratacak bir artışa neden olmamaktadır. Bakliyatı düzenli olarak yerseniz Sağlıklı öğünlerle size gerekli bütün vitaminleri ve mineralleri almış, karbonhidrat ve Proteinin doğal kaynağını keşfetmiş olacaksınız. Böylece gereksiz şeylere para harcamayarak, tasarruf da yapmış olacaksınız" dedi.

TAVSİYELER Bakliyatın kuru tane olarak Günde 50 gramdan çok yenmemesini öneren uzmanlar, bunlardaki az veya çok bulunan zararlı Maddeleri azaltmak için ılık Suda 2-3 Saat, bol soğuk suda akşamdan sabaha bekletilmesini tavsiye ediyor. Bakliyatın 1 yıldan fazla bayat olmamasına dikkat edilmesini isteyen uzmanlar, "Bayat bakliyat, bayat et gibidir. Fayda yerine zarar verirler. Tane, diş ile ortasından kırıldığında kesit Cam gibi parlak ise bayattır, tozlu mat görülürse tazedir. Bakliyat taneleri küflü de olmamalıdır" diye konuştu.

Protein ve karbonhidrat yönünden zengin olmasından bakliyatların, mide ve bağırsakta Gaz yaptığını, bu Gazı azaltmak için bakliyat yemeğinin ağızda çok iyi çiğnenmesini, salata veya soğanla birlikte yenilmesini tavsiye eden uzmanlar, ayrıca bakliyat yemeğinin kanda Alyuvar miktarını azalttığı, guatra neden olduğu ve hazım bozukluğuna yol açtığı için bir öğünden fazla yenilmemesini de öğütledi.

NELERE İYİ GELİYOR ? Kuru Fasulye : Protein bakımından zengindir, vücuda bol kalori ve bol protein verir. Günlük bitkisel protein ihtiyacının karşılanmasında çok işe yarar. Sinirleri kuvvetlendirir. Bedenen ve zihnen çalışanlara çok faydalıdır.

Kuru fasulye taneleri, kabuğu ile birlikte pişirilip yenilmelidir. Hazmı sağlayan maddelerin çoğu kabuğunda bulunur. Hazmı zordur. Acı biber, karabiber, kekik eklenerek hazmı kolaylaştırılır.

Kuru Bezelye : Kuru fasulye gibi, günlük bitkisel protein ihtiyacını karşılamada istifade edilecek bakliyelerden birisidir. Yüksek derecede protein ve nişasta içerir. Bu nedenle komple bir gıdadır. Bedenen ve zihnen çalışanlara çok faydalıdır. Hem enerji verir hem de proteini ile kasların gelişmesini ve tamirini sağlar. Günlük miktar 1 çay bardağını geçmemeli. Yanında mutlaka çiğ salata, soğan, turşu bulunmalıdır.

Mercimek : Kan yapıcı ve süt artırıcıdır. En fazla demir içeren gıdalardandır. Ayrıca B vitaminleri ve fosforu ile de çok faydalıdır. Protein miktarı da yüksektir. Bu nedenle bedenen ve zihnen çalışanlara iyi bir enerji kaynağı ve besleyici bir gıdadır.

Hamile kadınlara, bebeğin kanlı-canlı olmasına yarar. Anneyi de besleyerek zayıf düşmesini önler. Emzikli kadınlar da sütün miktarını ve beslenme değerini yükseltir. Mercimek, sinirleri kuvvetlendirir. Kara biber, zencefil ekerek hazmı kolaylaştırılabilir.

Nohut : Vücudu kuvvetlendirir. Anne Sütünü arttırır. Bol idrar söktürür, vücuttaki üre asidi ve ürat tuzlarını, fazla yemek tuzunu idrarla dışarı atar. Bol fosfor, B vitaminleri ile beyni ve sinirleri dinlendirir, tamirini ve normal çalışmalarını sağlar. Bedenen ve zihnen çalışanlara çok fayda verir. Mideyi kuvvetlendirir ve iştah açar. Nohut günde en fazla 50 gram yenmelidir. Salata, soğan, turşu ile birlikte yenmelidir.

Soya : Uzun yaşamak isteyen herkes mutlaka soya tüketmelidir. Soya; çok kuvvetli (etin 2 misli) Proteine sahip bir gıdadır. Bol B vitaminleri ve mineralleri vardır. Hem nişastası ve hem de yüzde 30'dan fazla yağı ile çok kuvvetli enerji verir. Adalelerin, sinirlerin, kemiklerin gelişmesini sağlar. Sahip olduğu ve nadir yiyeceklerde bulunan lesitin maddesi ile beynin çalışmasını artırır. Hazmı kolaydır. Çok kuvvetli olduğu için günde 25 gram yeterlidir. Yemeklerde, çorba ve garnitür olarak yenilir. Salata, soğan, turşu ile yenilmelidir. Guatrı olanlar veya olmaktan korkanlar yememelidir. İHA

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.